Γ. Στουρνάρας: Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 21:52
UPD:22:08
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του ελληνικού λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, ωστόσο η προσπάθειά μας φέρνει αποτελέσματα», σημείωσε ο υπουργός.

A- A A+

Απόλυτα πεπεισμένος ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ο σωστός, εμφανίστηκε στην εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του ελληνικού λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, ωστόσο η προσπάθειά μας φέρνει αποτελέσματα», σημείωσε ο υπουργός.

Όπως τόνισε, στη χώρα μας σήμερα γίνεται μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού, διαδικασία η οποία «δεν είναι καθόλου εύκολη».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να μας πείτε με ποιους είστε;   Με τον Ρουμπινί ή με τις υγιείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις; Αποφασίστε και πείτε μας για να ξέρουμε».

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται, όπως πάντα, σε αχαρτογράφητα νερά και πρόσθεσε πως επιμέρους προτάσεις γίνονται, αλλά μια συνολική στρατηγική για έξοδο από την κρίση δεν έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μάλιστα σχολίασε και παλαιότερες δηλώσεις για την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι μη εποικοδομητικές και ασυνεπείς δηλώσεις επιβάρυναν τους όρους χρηματοδότησης της χώρας και κατ’ επέκταση των κατοίκων της.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως με την κατάθεση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κλείνουν οι «τρύπες», τα «παράθυρα» και η δυνατότητα φοροαποφυγής.

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, προχωρά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος, με αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Για τις επενδύσεις, είπε πως οι προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα θα συμπληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το μέρος που θα αφορά στη χορήγηση πρότυπων φορολογικών κινήτρων, όπως οι φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων.

Όπως υπογράμμισε στόχος είναι ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων, τα οποία περιλαμβάνονται σε διαφορετικά νομοθετικά κείμενα και η ένταξή τους στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ακόμη ανέφερε πως ο Νέος Κώδικας προβλέπει πλήρη απαλλαγή για μια σειρά εισοδημάτων και ειδικότερα για τα  προνοιακά επιδόματα, τους μισθούς και τις συντάξεις που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, το επίδομα ανεργίας και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), τα ποσά που χορηγούνται σε πολιτικούς πρόσφυγες, τις συντάξεις αναπήρων πολέμου, σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς εν γένει που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΦΠΑ, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε επακόλουθο της επιτυχούς πορείας του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζουμε σήμερα. «Η ανταπόκριση και η ωριμότητα της συγκεκριμένης αγοράς θα κρίνει και την επιτυχία του μέτρου», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας επεσήμανε πως γι ατην κυβέρνηση είναι πρόκληση να πετύχει την απαραίτητη, ακόμη, δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη. «Όλη μας η προσπάθεια και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι στραμμένα στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού, διότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο», είπε.     

Ένταση μεταξύ Γ. Στουρνάρα - Π. Καμμένου

YOUTUBE/ANEXARTITOIELLINES

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Καμμένος ρώτησε αν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σωστά ή αν είναι αυτά που λέει ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ο οποίος, όπως είπε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι υπόδικος για παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τώρα τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστά.

Ο κ. Καμμένος ρώτησε αν επομένως η κυβέρνηση Καραμανλή έδινε ψευδή στοιχεία.

Παρά την προτροπή του προεδρεύοντως Γ. Τραγάκη στον Γ. Στουρνάρα («μην απαντάτε, είναι δυνατόν να απαντάτε εσείς σε αυτή την ερώτηση;») ο υπουργός επανέλαβε ότι τώρα δίνονται σωστά στοιχεία.

Τότε ο Π. Καμμένος απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή και τους είπε: «Ε, τώρα ψηφίστε».

Κόντρα ΥΠΟΙΚ - Αλ. Τσίπρα

Αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών σημειώθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή» τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, και με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μη χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κ. Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες...».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «αποτελεί προσωρινό δώρο του κ. Σόιμπλε με αστερίσκο, θα παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε τον κόσμο για την απόσυρση σε έξι μήνες, μονιμοποιείστε το 13% στην εστίαση, και ενισχύστε το ΣΔΟΕ και ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης ώστε να έχει η μείωση άμεσο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους στην εστίαση».

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ειδοποιό διαφορά του από τα προηγούμενα καθώς όπως είπε προβλέπει πλέον ρητά απολύσεις στο δημόσιο τομέα, απολύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος, όπως σημείωσε.

«Η Έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει το success story και προβλέπει ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την ιδεοληψία αλλά και το μίσος αυτών των ανθρώπων που φτιάχνουν αυτό το πρόγραμμα, που την ίδια στιγμή που παραδέχονται ότι είναι λάθος και έχει αποτύχει, μπήγουν το μαχαίρι στην πληγή», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καλεί τους βουλευτές της να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο και σε δύο μήνες θα απειλήσει και θα εκβιάσει ξανά τη Βουλή για να ψηφιστούν νέα μέτρα.

«Την προηγούμενη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ρώτησε σε συνέντευξή του αν θέλουμε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες. Από πού κι ως πού μπαίνει το δίλημμα αυτό; Γιατί δεν βάζετε το δίλημμα στο λαό να διαλέξει ανάμεσα στους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους καθηγητές από τη μία πλευρά, και απ' την άλλη τους βουλευτές ή υπουργούς που θα παίρνουν παχυλούς μισθούς και δώρα από τη Ζήμενς για να ψηφίζουν Μνημόνια και να αθωώνουν τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ;" αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε παρατήρηση βουλευτού της συμπολίτευσης, πως την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιεί και η Χρυσή Αυγή, ο Αλ. Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση: «Τις συγγένειές σας με την Χρυσή Αυγή τις γνωρίζουμε πολύ καλά - όμως εσείς οδηγείτε την ελληνική κοινωνία σε έναν εκφασισμό, παίρνοντας μέτρα που καταργούν τη Δημοκρατία και καθιστούν την ίδια την πολιτική έρμαιο των αποφάσεων τρίτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή