Κόντρα Γ. Στουρνάρα - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 16:01
UPD:18:36
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών σημειώθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή» τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, και με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μη χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κ. Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες...».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «αποτελεί προσωρινό δώρο του κ. Σόιμπλε με αστερίσκο, θα παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε τον κόσμο για την απόσυρση σε έξι μήνες, μονιμοποιείστε το 13% στην εστίαση, και ενισχύστε το ΣΔΟΕ και ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης ώστε να έχει η μείωση άμεσο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους στην εστίαση».

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ειδοποιό διαφορά του από τα προηγούμενα καθώς όπως είπε προβλέπει πλέον ρητά απολύσεις στο δημόσιο τομέα, απολύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος, όπως σημείωσε.

«Η Έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει το success story και προβλέπει ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την ιδεοληψία αλλά και το μίσος αυτών των ανθρώπων που φτιάχνουν αυτό το πρόγραμμα, που την ίδια στιγμή που παραδέχονται ότι είναι λάθος και έχει αποτύχει, μπήγουν το μαχαίρι στην πληγή», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καλεί τους βουλευτές της να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο και σε δύο μήνες θα απειλήσει και θα εκβιάσει ξανά τη Βουλή για να ψηφιστούν νέα μέτρα.

«Την προηγούμενη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ρώτησε σε συνέντευξή του αν θέλουμε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες. Από πού κι ως πού μπαίνει το δίλημμα αυτό; Γιατί δεν βάζετε το δίλημμα στο λαό να διαλέξει ανάμεσα στους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους καθηγητές από τη μία πλευρά, και απ' την άλλη τους βουλευτές ή υπουργούς που θα παίρνουν παχυλούς μισθούς και δώρα από τη Ζήμενς για να ψηφίζουν Μνημόνια και να αθωώνουν τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ;" αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε παρατήρηση βουλευτού της συμπολίτευσης, πως την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιεί και η Χρυσή Αυγή, ο Αλ. Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση: «Τις συγγένειές σας με την Χρυσή Αυγή τις γνωρίζουμε πολύ καλά - όμως εσείς οδηγείτε την ελληνική κοινωνία σε έναν εκφασισμό, παίρνοντας μέτρα που καταργούν τη Δημοκρατία και καθιστούν την ίδια την πολιτική έρμαιο των αποφάσεων τρίτων».

Την πλήρη απογοήτευσή του από την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι δεν είπε τίποτα για τα προβλήματα της ευρωζώνης. «Δεν είπατε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έπεσε έξω και τώρα προσαρμόζεται», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι τώρα η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και δανείζεται με 2%.

«Επενδύετε στο φόβο και την απαισιοδοξία», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας και αναρωτήθηκε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Eurobank ότι αυξήθηκαν 8% οι εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο του 2013. «Εμείς αυτή την πολιτική κάνουμε μέσα στη δύσκολη συγκυρία», είπε κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού» με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ακόμη ότι «προσπαθούμε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ να μην τους επιβαρύνουμε».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός ανέφερε ότι «ένδειξη της πολιτικής που προσπαθείτε να κάνετε εσείς προσπάθησε να την κάνει η Κύπρος για ένα Σαββατοκύριακο», ενώ ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί τον Μάιο του 2012 μετά τις εκλογές στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν εξέφρασε αντίρρηση για την αποπληρωμή του ομολόγου ιδιώτη το οποίο έληγε.

Ανταπαντώντας ο κ. Τσίπρας εξήγησε την αντίληψη του κόμματός του για το χρέος. Όπως είπε, χωρίς πολιτική λύση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όχι ως ελληνικό, αλλά ως συστημικό, και διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση. Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι να επιβιώσει ο λαός και όχι να πληρώνουμε ομόλογα, δάνεια, τοκογλύφους, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη κοινωνικής συνοχής στη χώρα.

Απαντώντας στο επιχείρημα για αύξηση των εξαγωγών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει δημιουργική λογιστική. «Παραβλέπετε ότι έχετε πέσει σε όλα έξω και μιλάτε για αυξήσεις σε εξαγωγές» είπε.

«Εσείς δεν διεκδικείτε καν, δεν έχετε σχέδιο, το μόνο σας σχέδιο είναι το μνημόνιο, γι’ αυτό πηγαίνετε από φιάσκο σε φιάσκο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Είστε του χεριού τους και γι’ αυτό θα πάρουν ότι περισσότερο μπορούν τώρα που είστε εσείς».

«Μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, βαθύ αντικοινοβουλευτισμό, φληναφήματα υπεράσπιση των πιο αντιδραστικών και παρωχημένων ιδεών και δομών» χαρακτηρίζουν τον λόγο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία επιτυχία, η μείωση του ΦΠΑ, και δεν μπορούν να το ανεχθούν, να το χαρούν».

Ο κ. Βορίδης, υποστήριξε ακόμη πως αποτελεί «ψεύδος» η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μένουν 15.000 φτωχά παιδιά χωρίς την τεχνική εκπαίδευση που είχαν επιλέξει, καθώς «οι ειδικότητες παρέχονται από τα ΙΕΚ». (Σχετικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σχολιάσει πως τα 91 ΙΕΚ της χώρας αδυνατούν να απορροφήσουν τον αριθμό). Όσο για την κινητικότητα, «όταν θα αποφασίσετε την επέκταση των δημοσίων δαπανών, δεν θα πρέπει να κλείσουν επιχειρήσεις; Αυτούς δεν τους σκεφτήκατε; Η δική μας πολιτική, του περιορισμού του δανεισμού, αυξάνει την εθνική κυριαρχία...», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Υπερφαλαγγίζετε και την Χρυσή Αυγή, του απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο υπουργό Παραπαιδείας, υποστήριζοντας πως κλείνει ΕΠΑΛ και εγκαινιάζει ιδιωτικά ΙΕΚ. 

«Ο διπολικός καυγάς επανέρχεται, με άλλους συνεταίρους και άσφαιρα πυρά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Η θέση του κου Τσίπρα ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με ιδεοληψίες και εκδικητική λογική και για να κρατήσει τις καρέκλες της, αποτελεί σύγκρουση για το ποιος θα διαχειριστεί το σύστημα. Είναι δυνατόν να αλλάξει μια πολιτική δύναμη την κοινωνία χωρίς να πάρει την οικονομική εξουσία ο εργαζόμενος; Το σχέδιο που θέλει σωρούς ερειπίων, δεν γίνεται από μίσος αφηρημένα, αλλά για να απελευθερωθούν τομείς και να επενδυθούν κεφάλαια...», παρατήρησε ο κος Παφίλης.

«Αν έχει κάτι να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει τη λογική του ώριμου φρούτου, ας έμπαινε ο κ. Τσίπρας στον κόπο να πει κάτι», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο κ. Κουκουλόπουλος υπενθύμισε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «αντέδρασε στις καταργήσεις κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης, όπως και στην τυχόν κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, καθώς το θέμα είναι βαθύτατα ταξικό - και δεν άκουσα τίποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα του Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ, δηλώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιφυλάξεις εάν όντως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, «ή αν κάποιοι μανδαρίνοι που έχουν το ονοματεπώνυμο του υπουργείου Οικονομικών το έβαλαν στο τραπέζι».

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, είχε υπογραμμίσει την κατάθεση τροπολογίας του κόμματός του για την φορολόγηση των βουλευτών από το πρώτο ευρώ, καθώς «το 66% των χρημάτων που εισπράττουν οι εθνοπατέρες είναι αφορολόγητα». Ο κος Παππάς κατηγόρησε την ΝΔ πως «είναι έτοιμη να υπακούσει και στο διάολο αρκεί να μην χάσει την εξουσία» και προέβλεψε πως «θα τα βρει και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, όμως, με αφορμή την επικείμενη επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου «πραξικόπημα» και «απαρχή των σημερινών δεινών, καθώς η διαπλοκή και η διαφθορά από τα πολύχρωμα τέκνα της γενιάς του Πολυτεχνείου, έγινε πραγματικότητα».

«Εδώ έχουμε ορκιστεί όλοι στο Σύνταγμα αυτής της χώρας. Ωραίος ο δημοκρατικός διάλογος, αλλά το να συζητάμε πως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν πραξικόπημα, είναι αχαρακτήριστο» απάντησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή