Έρευνα: Ο Keystone XL θα ανεβάσει την τιμή της βενζίνης

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 18:38
UPD:18:39
Reuters/HANDOUT

Με την κατασκευή του αγωγού, θα καταργηθεί η έκπτωση στο καναδικό πετρέλαιο που ισχύει σήμερα και η οποία φθάνει τα 30 δολάρια ανά βαρέλι.

A- A A+

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ της κατασκευής του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού Keystone XL, ο οποίος θα συνδέει την πετρελαιοφόρο άμμο του Καναδά με τα αμερικανικά διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού, είναι ότι θα καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ανεξάρτητες ενεργειακά και θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων. Μία νέα έκθεση, ωστόσο, θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή τη διαβεβαίωση.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Παρατηρητηρίου Καταναλωτή, εάν ο Μπαράκ Ομπάμα δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του αγωγού, οι καταναλωτές - ιδιαίτερα στις μεσοδυτικές πολιτείες που σήμερα αντλούν από τον Καναδά πάνω από το 50% του πετρελαίου τους προς διύλιση - θα πρέπει να περιμένουν αύξηση στην τιμή της βενζίνης της τάξης των 25-40 σεντς ανά γαλόνι.

Ο βασικός λόγος είναι ότι, με την κατασκευή του αγωγού, θα καταργηθεί η έκπτωση στο καναδικό πετρέλαιο που ισχύει σήμερα και η οποία φθάνει τα 30 δολάρια ανά βαρέλι. Επιπλέον, το παρατηρητήριο εκτιμά ότι η εξαγωγή του καναδικού πετρελαίου σε χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του.

«Μόνο στις μεσοδυτικές πολιτείες, μια αύξηση μόλις 20 σεντς ανά γαλόνι θα μπορούσε να στερήσει 3 δισ. ως 4 δισ. δολάρια το χρόνο από πιο εποικοδομητικές δαπάνες», αναφέρει στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο Καταναλωτή. «Η οικονομική απώλεια των 4 δισεκατομμυρίων προσεγγίζει το ποσό που η TransCanada θα δαπανούσε για το έργο του αγωγού, ακυρώνοντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα περί οικονομικού οφέλους για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Στιγμιότυπο από διαδήλωση κατά του αγωγού Keystone XL, έξω από τον Λευκό Οίκο.

Οι υποστηρικτές του αγωγού Keystone XL, μήκους 2.700 χιλιομέτρων, ισχυρίζονται ότι με το έργο θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και ότι το καναδικό πετρέλαιο θα αντικαταστήσει αυτό που προέρχεται από εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Οι πολέμιοί του ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι θέσεις απασχόλησης δεν θα είναι μόνιμες, ότι το πετρέλαιο που θα μεταφέρει ο αγωγός θα διοχετεύεται σε άλλες χώρες, πέρα από τη Βόρειο Αμερική, και ότι ο Keystone XL κρύβει πολλούς κινδύνους για το περιβάλλον.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια ομιλίας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η τελική απόφασή του για κατασκευή ή μη του αγωγού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές κλιματικές του επιπτώσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή