Μέσα στο καλοκαίρι του 2013 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, στην Ιαπωνία. Οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν 16 χιλιόμετρα ανοιχτά της Φουκουσίμα, εκεί όπου, το Μάρτιο 2011, σημειώθηκε το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα από την εποχή του Τσερνόμπιλ.
Το πάρκο θα αποτελείται από 143 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 1GW, δηλαδή περίπου το 21% αυτής που παρήγαγε η - εκτός λειτουργίας πλέον – πυρηνική μονάδα της περιοχής. Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου σήμερα, ανοιχτά του Σάφολκ, στη Βρετανία, έχει συνολική ισχύ 504MW από 140 ανεμογεννήτριες.
Στην περίπτωση του ιαπωνικού αιολικού πάρκου, οι – ύψους 200 μέτρων - ανεμογεννήτριες δεν θα τοποθετηθούν στον πυθμένα της θάλασσας, αλλά θα επιπλέουν σε ατσάλινα πλαίσια, σαν σχεδίες, «αγκυροβολημένα» στην υφαλοκρηπίδα.
Το έργο εντάσσεται στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό της «κοκτέιλ», στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα. Μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν το ατύχημα, η χώρα έθεσε εκτός λειτουργίας τους 54 πυρηνικούς της αντιδραστήρες, με τους οποίους κάλυπτε περίπου το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών.
Το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο, και παρά τις μαζικές διαδηλώσεις, δύο αντιδραστήρες τέθηκαν ξανά σε λειτουργία. Επισήμως, η τότε κυβέρνηση ήθελε να προλάβει ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση λόγω της αυξημένης ζήτησης. Η απόφαση πάντως ερμηνεύτηκε ως σημαντική νίκη της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
«Το νέο έργο είναι σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μάλλον απίθανο να ξαναδούμε πυρηνική ενέργεια στη Φουκουσίμα», δήλωσε στο New Scientist ο επικεφαλής του πρότζεκτ Τακέσι Ισιχάρα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Εκτίμησε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς η ομάδα του πραγματοποίησε πολλές προσομοιώσεις και δοκιμές για να διασφαλίσει ότι οι ανεμογεννήτριες θα αντέξουν σε σεισμούς, τσουνάμι ή τυφώνες. «Όλες οι ακραίες συνθήκες έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό», διαβεβαίωσε.