Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας γιγαντιαίας προστατευόμενης περιοχής στη θαλάσσια περιοχή της Ανταρκτικής «τορπίλισε» η Ρωσία. Κατά τη διάρκεια διάσκεψης για το ζήτημα, στη Γερμανία, οι ρώσοι διπλωμάτες αμφισβήτησαν τη νομιμότητα... της ίδιας της διάσκεψης, όπως γνωστοποίησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν.
Η – αποτελούμενη από 25 κράτη-μέλη – Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Ζωντανών Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) εξέταζαν το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών καταφυγίων άγριας ζωής σε μια οικολογικά ευάλωτη περιοχή έως και 1,9 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανοιχτά της ανατολικής Ανταρκτικής.
Αρχικά επικρατούσε αισιοδοξία για ομόφωνη έγκριση του σχεδίου, η οποία θα επέτρεπε την υλοποίησή του, καθώς έχαιρε της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων χωρών, καθώς και πολλών επιστημόνων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες άρχισαν να εγείρουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα της CCAMLR και για την επιστημονική λογική πίσω από το χαρακτηρισμό της «προστατευόμενης περιοχής». «Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αλιευτικά συμφέροντα και φοβούνται ότι αυτά θα πληγούν με κάποιο τρόπο», έλεγε στον Guardian ο γερμανός αντιπρόσωπος Ουόλτερ Ντούμπνερ. «Όλα έχουν να κάνουν με την αλιεία. Αυτό είναι το θέμα που τους ανησυχεί περισσότερο».
Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν, τον περασμένο Οκτώβριο στην Αυστραλία, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς Κίνα και Ρωσία – με τη στήριξη της Ουκρανίας - διατύπωναν ανησυχία για τις επιπτώσεις από τη δημιουργία ενός τέτοιου καταφυγίου στις αλιευτικές τους δραστηριότητες.
Εν μέσω έντονων πιέσεων, συμφώνησαν στη διεξαγωγή αυτής της νέας, έκτακτης διάσκεψης. «Μετά από δύο χρόνια προετοιμασιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της συνάντησης, την οποία η ίδια η Ρωσία ζήτησε με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος σε επιστημονική βάση, φεύγουμε άπραγοι», δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος ο Στιβ Κάμπελ από τη Συμμαχία Ωκεανού της Ανταρκτικής, στην οποία μετέχουν αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Οι ενέργειες της ρωσικής αντιπροσωπείας θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή συνεργασία και την καλή θέληση, δύο βασικά συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων παγκοσμίως», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Άντρεα Κάβανο από την οργάνωση Pew Environment εξηγώντας ότι η Ρωσία αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση.