Δήμος Θεσσαλονίκης: Κλείσιμο υπηρεσιών Δευτέρα και Τρίτη

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 16:55
UPD:17:10
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL

Πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι Δημοτικοί Αστυνομικοί προχώρησαν σε συμβολική σφράγιση του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

A- A A+

Το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, τη Δευτέρα και την Τρίτη αποφάσισε με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση του Σώματος στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, τη μεταφορά της οπουδήποτε αλλού και την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων.

Ζητήθηκε επίσης η άμεση απόσυρση των διατάξεων 76 μέχρι 82 και 90, 91 του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί κρίθηκε ότι ακρωτηριάζονται κοινωνικές δομές και η παραγωγή του κοινωνικού έργου του Δήμου.

Υπογραμμίστηκε ακόμη η ανάγκη διασφάλισης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Δήμων για την αυτοτέλειά τους και η συνεργασία με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ για την προσφυγή στα δικαστήρια της χώρας και του εξωτερικού.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα.

«Η διάλυση της αυτοδιοίκησης είναι έξω από την πόρτα μας, ας πράξουμε όλοι το πρέπον» αναφέρει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε γραπτή του δήλωση που αναγνώστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση χρειάζονται τομές, όμως η αυτοδιοίκηση χωρίς αποφασιστική εξουσία και χωρίς πόρους είναι καταδικασμένη. 

Την απόσυρση του άρθρου του πολυνομοσχεδίου που βάζει «τίτλους τέλους» στη δημοτική αστυνομία ζήτησε ο πρόεδρος του σωματείου των δημοτικών αστυνομικών Πέτρος Παπαφίλης υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη απορρόφησης όλων των συναδέλφων του σε όποιο σχήμα προκύψει μετά. Μιλώντας για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας επισήμανε ότι μόνο το 2012 κόστισε στους Θεσσαλονικείς 2,8 εκατομμύρια ευρώ και εισέπραξε 4 εκατομμύρια ευρώ, που διατέθηκαν σε έργα.

Σημείωσε επίσης πως οι δημοτικοί αστυνομικοί υλοποίησαν πρόγραμμα σχολικής αγωγής που παρακολούθησαν 40.000 μαθητές από 350 σχολεία, ενώ πραγματοποίησαν 8400 επισκέψεις σε ανήμπορους ανθρώπους για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους και την απογραφή τους ώστε να πάρουν σύνταξη.

«Η δημοτική αστυνομία έχει τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επάρκεια σε όλο το δημόσιο και τα μέλη της μπήκαν στο δημόσιο με νόμιμο τρόπο που όριζε τότε η ελληνική πολιτεία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του σωματείου δημοτικών αστυνομικών, Θεόδωρος Θωμαϊδης, επισήμανε ότι με το πολυνομοσχέδιο καταργείται ακόμη και ειδικότητα που δεν υπάρχει (ΥΕ Δημοτικών αστυνομικών) και σχολίασε ότι σύντομα ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο νόμο και, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, να αναθέσει αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας σε άλλους υπαλλήλους του Δήμου.

«Δεν είμαστε νούμερα, δεν είμαστε αριθμοί σε ένα χαρτί, είμαστε ένας λαός που προσπαθεί να επιβιώσει» σχολίασε η Ευρυδίκη Βαφειάδου εκ μέρους των σχολικών φυλάκων, εκφράζοντας τον φόβο ότι με την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων τα σχολεία θα είναι έρμαια στα χέρια παραβατικών και εξωσχολικών. Κάλεσε παράλληλα τον Δήμο να πάρει απόφαση για μετάταξη όλων των σχολικών φυλάκων σε θέσεις άλλων υπηρεσιών του Δήμου.

Για έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Βάιος. Το σωματείο πρότεινε, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του νομοσχεδίου, το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου τη Δευτέρα και την Τρίτη, τη διατήρηση των δομών της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και τη συμμετοχή του Δήμου στους δικαστικούς αγώνες που θα ξεκινήσουν για το θέμα. Τη στήριξή του στους δημοτικούς αστυνομικούς εξέφρασε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιώργος Φεστερίδης.

Πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι Δημοτικοί Αστυνομικοί προχώρησαν σε συμβολική σφράγιση του δημαρχείου Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποίησαν και μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή των δικυκλιστών από το κτίριο της δημοτικής αστυνομίας μέχρι το δημαρχιακό μέγαρο.

Εξάλλου ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

newsroom naftemporiki.gr με πληφορορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή