Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η επανέναρξη πυρηνικών αντιδραστήρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Σε μία, κατά τα φαινόμενα, συντονισμένη ενέργεια, όμιλοι πυρηνικής ενέργειας υπέβαλαν αίτημα στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή για επιθεωρήσεις προκειμένου να θέσουν ξανά σε λειτουργία 10 από τους 50 ιαπωνικούς αντιδραστήρες. Η εξέλιξη πιστεύεται ότι ανοίγει το δρόμο για επανάληψη του προγράμματος ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικές μονάδες, παρότι αναμένεται να περάσουν μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.
Τα αιτήματα αφορούν πέντε μονάδες στις περιφέρειες Χοκάιντο, Σικόκου, Κιούσου και Κανσάι. Βάσει των νέων κανονισμών, οι διαχειριστές θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση διαρροής, φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής ενέργειας καθώς και να έχουν εγκαταστήσει ειδικά κέντρα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.
Εάν μετά από τις επιθεωρήσεις δοθεί το πράσινο φως, οι αντιδραστήρες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν από τις αρχές του 2014. Ο πρόεδρος της ιαπωνικής Ρυθμιστικής Αρχής για τα Πυρηνικά, η οποία θα αποφασίσει εάν οι αντιδραστήρες πληρούν τις νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές, δήλωσε ότι η διαδικασία «θα πάρει πολύ χρόνο».
Ο ίδιος ο ιάπωνας πρωθυπουργός πάντως έχει ταχθεί υπέρ τις επαναλειτουργίας των μονάδων. Πριν από την πυρηνική καταστροφή του 2011, την οποία πυροδότησαν ο μεγάλος σεισμός των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, η Ιαπωνία κάλυπτε από αυτές το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών.
Το ατύχημα, το σοβαρότερο μετά από αυτό του Τσερνόμπιλ, γιγάντωσε το κίνημα κατά των πυρηνικών στη χώρα. Παρότι μηχανικοί έχουν κατορθώσει να σταθεροποιήσουν την πληγείσα μονάδα της Φουκουσίμα, κάθε τόσο αναφέρονται προβλήματα και διαρροές, ενώ η αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής αναμένεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.