Φουκουσίμα: «Συναγερμός» για υψηλά επίπεδα τοξικών ισοτόπων

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 15:48
UPD:15:48
REUTERS/KYODO
A- A A+

Νέος «συναγερμός» σήμανε το πρωί της Τετάρτης στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ. Η εταιρεία που την διαχειρίζεται ανακοίνωσε ότι στα υπόγεια ύδατα ανίχνευσε υψηλά επίπεδα τοξικού ραδιοϊσοτόπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Tepco, εργαζόμενοι της οποίας πασχίζουν εδώ και δύο χρόνια να καθαρίσουν το πυρηνικό εργοστάσιο, αναλύσεις των υπογείων υδάτων από γεώτρηση, έξω από τον αντιδραστήρα 2, έδειξαν ότι τα επίπεδα στροντίου-90 ήταν 30 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά και 100 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που είχαν καταγραφεί στα τέλη του περασμένου έτους.

Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν επίπεδα του λιγότερο επιβλαβούς τριτίου οκτώ φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο.

REUTERS

Ο όμιλος διαβεβαίωσε ότι δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στα επίπεδα των ραδιενεργών ισοτόπων στη θάλασσα και προανήγγειλε ότι θα διοχετεύσει χημικά στο έδαφος, ανάμεσα στη γεώτρηση και στις ακτές, προκειμένου να προλάβει τυχόν διαρροές στον ωκεανό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τοσιχίκο Φουκούντα, στέλεχος της Tepco, απέδωσε τις ανησυχητικές μετρήσεις σε διαρροή μολυσμένου νερού, η οποία σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2011 σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού. «Καθώς η γεώτρηση βρίσκεται κοντά στο σημείο της διαρροής από τον αντιδραστήρα 2 και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, πιστεύουμε ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για νερό από εκείνη τη διαρροή», εξήγησε ο Φουκούντα.

Παρότι η Tepco εμφανίστηκε καθησυχαστική, η εξέλιξη συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες άντλησης υπογείων υδάτων από το εργοστάσιο στη θάλασσα. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο πυρηνικός χημικός Μιτσιάκι Φουρουκάγουα απηύθυνε έκκληση για εντατικότερους ελέγχους και πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων που θα προκύψουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή