Ιαπωνία - Φουκουσίμα: Φόβοι για εκροή ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα

Ανησυχητική αύξηση του ραδιενεργού καισίου
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 12:31
UPD:13:33
EPA/TEPCO / HANDOUT

Φωτογραφία αρχείου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) δείχνει συντρίμια στην πισίνα της δεξαμενής καυσίμων του αντιδραστήρα Ν.3 στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσι της Φουκουσίμα. Η Tepco, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαπίστωσε νέα αύξηση του επιπέδου του ραδιενεργού καισίου σε δείγμα ύδατος το οποίο ελήφθη από πηγάδι που βρίσκεται μεταξύ των αντιδραστήρων και της θάλασσας.

A- A A+

Η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας εξέφρασε την Τετάρτη φόβους περί εκροής στη θάλασσα ραδιενεργού νερού το οποίο συγκεντρώνεται υπογείως του εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Οι σχετικές δηλώσεις μελών της αρχής έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίαση η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Ο διευθυντής της αρχής, Σουνίτσι Τανάκα, ζήτησε να γίνουν μετρήσεις περισσότερων ραδιενεργών στοιχείων και όχι μόνο του καισίου, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εξακρίβωση της προέλευσης της μόλυνσης και η λήψη κατάλληλων μέτρων. «Πρέπει επίσης να υπολογιστούν οι συνέπειες στους αλιευτικούς και τους θαλάσσιους πόρους», συμπλήρωσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco), η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαπίστωσε νέα αύξηση του επιπέδου του ραδιενεργού καισίου σε δείγμα ύδατος το οποίο ελήφθη από πηγάδι που βρίσκεται μεταξύ των αντιδραστήρων και της θάλασσας.

Την Τρίτη είχε ανακοινώσει ότι οι τιμές πολλαπλασιάστηκαν 90 φορές μέσα σε διάστημα τριών ημερών και έκτοτε η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με μετρήσεις οι οποίες έγιναν στις 9 Ιουλίου, το νερό που είχε συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων από σημείο που απέχει σχεδόν 25 χιλιόμετρα από τη θάλασσα περιείχε 11.000 μπεκερέλ καισίου 134 ανά λίτρο (έναντι 9.000 στις 8 Ιουλίου) και 22.000 μπεκερέλ καισίου 137 (έναντι 18.000).

REUTERS

Η Tepco ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους για τις πρωτοφανείς αυξήσεις των επιπέδων. Ωστόσο, υπόσχεται ενίσχυση των ελέγχων και λήψη μέτρων για να αποτραπεί περαιτέρω μόλυνση του γειτονικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Στο πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, το οποίο προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, η τήξη του καυσίμου στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων Φουκουσίμα Νταΐιτσι, λόγω της διακοπής λειτουργίας του συστήματος ψύξης, εξηγεί την παρουσία πολλών ραδιενεργών στοιχείων στην γύρω περιοχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή