Συρία: Με πυροβολισμούς διέλυσαν συγκέντρωση στο Χαλέπι οι αντάρτες

Άγνωστο εάν πυροβόλησαν στον αέρα ή κατά του πλήθους
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 16:53
UPD:17:18
REUTERS/MUZAFFAR SALMAN

Οι αποκλεισμένες συνοικίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο δυνάμεων πιστών στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και οι αντάρτες έχουν αποκόψει την τροφοδοσία τους εδώ και εβδομάδες.

A- A A+

Με πυροβολισμούς διέλυσαν σύροι αντάρτες συγκέντρωση κατοίκων του Χαλεπίου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια στο εμπάργκο το οποίο έχει επιβληθεί σε δυτικές συνοικίες της πόλης σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τα φάρμακα, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αποκλεισμένες συνοικίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο δυνάμεων πιστών στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και οι αντάρτες έχουν αποκόψει την τροφοδοσία τους εδώ και εβδομάδες.

Στόχος είναι η αποδυνάμωση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ωστόσο ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει φαινόμενα έλλειψης τροφίμων και για τους κατοίκους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σε υλικό το οποίο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, εμφανίζονται δεκάδες κάτοικοι να διαδηλώνουν στη συνοικία Μπουστάν Αλ Κασρ ενώπιον φυλακίου των ανταρτών το οποίο εμποδίζει τις προμήθειες να περάσουν στο δυτικό τμήμα του Χαλεπίου που ελέγχεται από το συριακό στρατό.

REUTERS

Μολονότι οι μάχες μεταξύ στρατού και ανταρτών συνεχίζονται με σφοδρότητα, στους πολίτες συνήθως επιτρέπεται να περνούν από τις ζώνες ελέγχου της μίας πλευράς σε εκείνες της άλλης για να ψωνίζουν ή για να συναντούν συγγενείς και φίλους.

Οι διαδηλωτές ακούγονται να φωνάζουν «Ο λαός θέλει τέλος στο εμπάργκο», ενώ το βίντεο ολοκληρώνεται με έναν αντάρτη να πυροβολεί στον αέρα.

Ομάδα ακτιβιστών της συριακής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για πυροβολισμούς και επάνω στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου, ωστόσο κάτοικος της περιοχής σημείωσε ότι ο άνδρας έχασε τη ζωή του νωρίτερα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή του στρατού, ενώ προσπαθούσε πέρασμα μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» στο Χαλέπι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Κίνδυνος διασποράς χημικών όπλων αν πέσει ο Άσαντ»

Για μεγάλο κίνδυνο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας να πέσει στα χέρια φονταμενταλιστών μαχητών σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ κάνουν εξάλλου λόγο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι υπηρεσίες πληροφοριών για το εξωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας εμφανίζονται βέβαιες ότι η Συρία διαθέτει «διευρυμένης έκτασης οπλοστάσιο» χημικών όπλων, μεταξύ άλλων αέριο μουστάρδας, σαρίν, ρικίνη και VX, την πλέον φονική νευροπαραλυτική ουσία, αναφέρει σε έκθεσή της η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα μέρος του συγκεκριμένου οπλοστασίου να βρεθεί στα χέρια ανθρώπων οι οποίοι σχετίζονται με την τρομοκρατία, γεγονός το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες», αναφέρει επιπλέον η επιτροπή.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι οι σχετιζόμενες με την Αλ Κάιντα ομάδες οι οποίες πολεμούν στο πλευρό των σύρων ανταρτών, αλλά και μεμονωμένοι φονταμενταλιστές μαχητές, οι οποίοι κέρδισαν πολύτιμη εμπειρία στη Συρία, αποτελούν πλέον «τη μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή