Να αποχωρήσει από τη Συρία κάλεσε τη Χεζμπολάχ ο πρόεδρος του Λιβάνου

Ανησυχία και για τους λιβανέζους σουνίτες οι οποίοι μάχονται κατά του Άσαντ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 14:47
UPD:18:46
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Ο κ. Σουλεϊμάν, ο οποίος ανήκει στην θρησκευτική κοινότητα των μαρωνιτών χριστιανών του Λιβάνου, ζήτησε επίσης να μην εμπλακεί η Χεζμπολάχ σε μάχες στην περιοχή του Γκολάν.

A- A A+

Να αποσύρει τους μαχητές της από τη Συρία κάλεσε τη σιιτική Χεζμπολάχ ο λιβανέζος πρόεδρος, Μισέλ Σουλεϊμάν, τονίζοντας ότι κάθε περαιτέρω εμπλοκή της στο συριακό εμφύλιο πόλεμο κινδυνεύει να πυροδοτήσει αποσταθεροποίηση στο Λίβανο.

«Εάν λάβουν μέρος στη μάχη του Χαλεπίου και χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ, η ένταση θα αυξηθεί», δήλωσε ο κ. Σουλεϊμάν στη λιβανική εφημερίδα Ας-Σαφίρ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Η εμπλοκή της πρέπει να τελειώσει στο Κουσέιρ, και η Χεζμπολάχ πρέπει να επιστρέψει στο Λίβανο», πρόσθεσε.

Η εμπλοκή της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης στη Συρία, με δράση ενάντια σε κατά κύριο λόγο σουνίτες αντικαθεστωτικούς αντάρτες έχει εντείνει τις εθνοθρησκευτικές διαμάχες εντός του Λιβάνου, όπου οι αψιμαχίες μεταξύ αλαουϊτών ενόπλων οι οποίοι στηρίζουν το σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και σουνιτών μαχητών οι οποίοι στηρίζουν τους σύρους αντάρτες έχει οδηγήσει σε θάνατο δεκάδων στην Τρίπολη, στο βορρά της χώρας.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται ότι συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανακατάληψη από τις δυνάμεις του συριακού στρατού της μεθοριακής πόλης του Κουσέιρ.

Το καθεστώς της Δαμασκού φέρεται να ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση για να ανακαταλάβει το Χαλέπι, βασική πόλη της βόρειας Συρίας.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου απέστειλε διακοίνωση στο Αραβικό Σύνδεσμό, ζητώντας την παύση της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας από τη Συρία.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, είχε επιδώσει ανάλογη διακοίνωση στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Βηρυτό.

Ο κ. Σουλεϊμάν, ο οποίος ανήκει στην θρησκευτική κοινότητα των μαρωνιτών χριστιανών του Λιβάνου, ζήτησε επίσης να μην εμπλακεί η Χεζμπολάχ σε μάχες στην περιοχή του Γκολάν.

«Από την αρχή τους είπα ότι δεν δέχομαι τέτοιες πράξεις και είμαι αντίθετος με την εμπλοκή τους στο Γκολάν, γιατί κάτι τέτοιο εκθέτει και τους ίδιους, αλλά και το Λίβανο στον ισραηλινό εχθρό», κατέληξε ο πρόεδρος του Λιβάνου, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία και για τους σουνίτες Λιβανέζους οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των σύρων ανταρτών.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή