Ένας πάντα επίκαιρος «Μεγαλειότατος», σε περιοδεία

Μια παραγωγή - αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 11:05

Γραμμένο το 1970, το έργο αποτελεί μία κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού, της εξάρτησης που προκαλεί η εξουσία και της διαφθοράς, θυμίζοντας έντονα τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών, όπως την απέδωσε ο Αριστοφάνης στους «Ιππής», το 424 π.Χ. και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στους «Χαλασοχώρηδες».
 

A- A A+

Τα πολιτικά ήθη και η παθογένεια της εποχής μας μπαίνουν στο στόχαστρο μιας κωμωδίας – σάτιρας, που έρχεται ανανεωμένη από το παρελθόν και πάντα επίκαιρη, για να μας θυμίσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Σε μια παραγωγή - αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο την κωμωδία του σπουδαίου μας θεατρικού συγγραφέα, στιχουργού, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη, «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» (Χαρίλαος ο Β΄), σε διασκευή του Γιάννη Ζαφείρη.

Οδηγώντας στον προβληματισμό και τη συνειδητοποίηση

Γραμμένο το 1970, το έργο αποτελεί μία κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού, της εξάρτησης που προκαλεί η εξουσία και της διαφθοράς, θυμίζοντας έντονα τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών, όπως την απέδωσε ο Αριστοφάνης στους «Ιππής», το 424 π.Χ.  και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στους «Χαλασοχώρηδες».
 
Φέρνοντας τους ήρωες του έργου αντιμέτωπους με συνεχείς και διασκεδαστικές ανατροπές, ο Αλέκος Σακελλάριος εκθέτει τους σύγχρονους  δημαγωγούς, οδηγώντας τον θεατή στον προβληματισμό και τη συνειδητοποίηση της δικής του ευθύνης για την επιλογή ανίκανων προσώπων, τα οποία εφαρμόζουν καταστροφικές πολιτικές, μέσα από αυτό το πολυεπίπεδο έργο που περικλείει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στον θεατή για επεξεργασία. Μάλιστα, ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, αυτό που προκαλεί το γέλιο είναι η – δήθεν - αθωότητά τους.

Η σύγχρονη διασκευή του Γιάννη Ζαφείρη, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία, προσαρμόστηκε  στην εποχή μας, διατηρώντας, όμως, αυτούσια όλα τα βασικά συστατικά του πρωτότυπου έργου, με τα έντονα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας. Η παράσταση αποτελείται από ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του Αλέκου Σακελλάριου και από την τελευταία του σπαρταριστή κωμωδία που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και σε όλες τις ηλικίες.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - διασκευή - σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης,
ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά - Ζωή Κουτσουλιάνου, μουσική σύνθεση - ερμηνεία: Γιώργος Περαντάκος («Τρίφωνο»). Ερμηνεύουν: Γιάννης Μποστατζόγλου, Ελένη Φιλίνη, Γιώργος Ματαράγκας, Δήμητρα Παπαδήμα, Γιάννης Ζαφείρης, Περικλής Κασσανδρινός, Πέτρος Πέτρου, Πέτρος Ξεκούκης.

Πληροφορίες
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου: Λάδης 1 – Χίος, τηλ.: 22710 43556.

Πρόγραμμα Περιοδείας

12/7: Καισαριανή
14 και 15/7: Θεσσαλονίκη – Θέατρο Κήπου
26/7: Γαλάτσι
27/7: Ωροπός
29/7: Ψαρρά
30 και 31/7: Χίος – Ανοιχτό Θέατρο «Μικης Θεοδωράκης»
1/8: Οινούσες
3/8: Μεγάλο Πεύκο
10/8: Βίλια
24/8: Μέγαρα
25/8: Κριεκούκι
26/8: Μάνδρα
29/8: Κορυδαλλός
Τον Σεπτέμβριο, ο θίασος θα παρουσιάσει την κωμωδία σε δήμους της Αθήνας.


naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς