Το νέο πρόγραμμα του ΚΘΒΕ παρουσίασε ο Γιάννης Βούρος

Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στις πέντε σκηνές του ΚΘΒΕ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 16:21
UPD:20:09
A- A A+

Περισσότερες από είκοσι παραστάσεις σε όλες τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) απαρτίζουν το πρόγραμμά του για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, το οποίο παρουσίασε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Βούρος.

«Αφενός θέλουμε ένα θέατρο ανοιχτό στον πολίτη και αφετέρου να καλύψει τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις διαφορετικών κατηγοριών κοινού. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου που συμπεριλαμβάνει διαφορετικά είδη και τάσεις στον χώρο του θεάτρου και προχωρήσαμε σε συνεργασίες ή φιλοξενίες θεατρικών σχημάτων με σύγχρονες αναζητήσεις», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Στόχος μας είναι η πόλη να αγκαλιάσει και να στηρίξει το θέατρό της
«Θεωρούμε ευθύνη μιας κρατικής σκηνής να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της, να δημιουργήσει σκεπτόμενους θεατές και να συμβάλει ουσιαστικά στην ψυχαγωγία τους. Γι’ αυτό και βασικό μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η αύξηση του κοινού να γίνει όχι μόνο με αριθμητικά, αλλά με ποιοτικά κριτήρια.  Φιλοδοξία μας και απώτερος στόχος μας είναι η πόλη να αγκαλιάσει και να στηρίξει το θέατρό της και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της» συμπλήρωσε ο Γιάννης Βούρος. 

Το ρεπερτόριο της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βούρου, περιλαμβάνει συνολικά 21 παραγωγές - οκτώ από τις οποίες ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή του ΚΘΒΕ -,  η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά σε έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Αναλυτικά, το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ, που αρχίζει και στις πέντε σκηνές του (Βασιλικό, Θέατρο ΕΜΣ, Υπερώο, Μονή Λαζαριστών και «Μικρό θέατρο» της Μονής Λαζαριστών ) τον Οκτώβριο έχει ως εξής:

Βασιλικό Θέατρο
«Η άνοδος και η πτώση του Αρτούρο Ούι» του Μπρέχτ, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.
Ακολουθούν στην ίδια σκηνή το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, αντίστοιχα, «Το γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ (οι συντελεστές του δεν έχουν ακόμη επιλεγεί), όπως και τα τρία έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά σε σκηνή του ΚΘΒΕ .

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η έναρξη γίνεται με την φιλοξενία της επιτυχημένης περσινής παράστασης «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και εντάσσεται στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων.
Ακολουθεί η παράσταση με τίτλο «Το σωματίδιο του Θεού» από την ομάδα χορού και ακροβασίας «Κι όμως κινείται» σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ,  τον Νοέμβριο ο «Πέερ Γκύντ» του Ερρίκου Ίψεν, σε μετάφραση του Γιώργου Ξενία και σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη,  και τον Μάρτιο ο «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Νέο Υπερώο ΕΜΣ
Για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ ανεβαίνουν οι παραστάσεις των έργων: «Debrayage» του Ρεμί ντε Βος, σε μετάφραση Έρσης Βασιλικώτη και σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου . Ακολουθεί το έργο «Γράμμα σ’ ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ», της Μάρως Μπουρδούκα.
Τον Ιανουάριο, στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη «Το τίμημα» του Άρθουρ Μίλλερ και τέλος τον Μάιο το,  επίσης εμβληματικό,  έργο του Χάρονλτ Πίντερ «Η προδοσία»,  σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαιτζή.

Μονή Λαζαριστών
Η σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών ανοίγει την αυλαία της τον Οκτώβριο με το έργο «Το ραφτάδικο» του Ζαν Κλωντ Γκραμπέρ, σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη, σε πανελλήνια πρώτη.

Η Σοφία Σπυράτου.

Τον  Δεκέμβριο ακολουθεί μια μουσικοχορευτική υπερπαραγωγή με τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές...» που σκηνοθετεί και χορογραφεί η Σοφία Σπυράτου, σε κείμενα και μουσική έρευνα του Λάμπρου Λιάβα.

Για πρώτη φορά σε σκηνή του ΚΘΒΕ ανεβαίνει τον Απρίλιο, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου και μετάφραση του Κωστή Σκαλιόρα, μια από τις δημοφιλέστερες αναγεννησιακές κωμωδίες,  η «Λα Μοσκέτα» του Άντζελο Μπεόλκο.
Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών ανεβαίνει το έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Ο Έβρος απέναντι». Στην ίδια σκηνή, τον Φεβρουάριο, ακολουθεί η «Τρελλοβγενιώ», της Ιταλοαγγλίδας Ινές Κανιατί, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη,  και τον Μάρτιο, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, παρουσιάζεται η «Μικρασία».

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Βούρος, που διευκρίνισε πως δεν έχει ως σκοπό να προσθέσει στο ήδη ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμά του πρόσθετες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ανέλαβε μόνο τη σκηνοθεσία στο μοναδικό έργο για φέτος της Παιδική Σκηνής του ΚΘΒΕ. Θα παρουσιάσει τους «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλεξάνδρου Δουμά, από τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο Βασιλικό Θέατρο.
Η Νεανική σκηνή, στη Μονή Λαζαριστών, θα επαναλάβει από τον Οκτώβριο το έργο «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς