Ένα υγιές αγοράκι στις ΗΠΑ είναι το πρώτο στον κόσμο μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης που γεννήθηκε αφού είχε προηγηθεί μια νέα, πιο ασφαλής και πιο φθηνή τεχνική προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου του εμβρύου, που λέγεται «αλληλούχιση (ανάγνωση γονιδιώματος) επόμενης γενιάς».
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια σύγχρονη μέθοδο ανάλυσης όλων των χρωμοσωμάτων του εμβρύου, το οποίο είχε γονιμοποιηθεί εξωσωματικά, προτού αυτό εμφυτευθεί στη μήτρα της μητέρας.
Οι γενετικές ανωμαλίες αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εμποδίζουν την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα της μητέρας μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση του ωαρίου και η κυριότερη αιτία που περίπου το 70% έως 80% των εμβρύων της εξωσωματικής τελικά αποτυγχάνουν να εξελιχτούν σε κανονικές υγιείς γεννήσεις.
Ο προεμφυτευτικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει κατά το ένα τρίτο περίπου την επιτυχία των εξωσωματικών και να μειώσει κατά το ήμισυ τις αποβολές, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές.
Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί δείγματα DNA που λαμβάνονται από ένα μόνο κύτταρο του εμβρύου, όταν αυτό είναι ακόμα πέντε ημερών. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να επιλεγεί το έμβρυο με τις καλύτερες πιθανότητες για την επιτυχή κυοφορία ενός υγιούς παιδιού.
Οι πιθανότητες ενός εμβρύου να έχει χρωμοσωμικό πρόβλημα αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία πρωτίστως της μητέρας και δευτερευόντως του πατέρα. Για τις γυναίκες 20-30 ετών η πιθανότητα αυτή είναι γύρω στο 10%, όμως για τις γυναίκες 40-50 ετών η πιθανότητα γενετικού ελαττώματος είναι πάνω από 75%.
Τις περισσότερες φορές τα έμβρυα με τα προβληματικά χρωμοσώματα δεν καταφέρνουν να εμφυτευθούν σωστά στην μήτρα. Αλλά και αν εμφυτευθούν, είναι στη συνέχεια πολύ πιθανό να αποβληθούν ή να οδηγήσουν στη γέννηση παιδιού με προβλήματα όπως το σύνδρομο Down.
Προς το παρόν, ο νέου τύπου προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος είναι ακόμα σχετικά ακριβός ωστόσο οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε μια πενταετία θα αποτελεί πλέον την καθιερωμένη διαδικασία στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διεθνώς.
Πάντως θα χρειασθούν περισσότερες κλινικές δοκιμές προτού η τεχνική εφαρμοστεί ευρέως. Οι γιατροί έχουν έως τώρα δοκιμάσει την τεχνική στα έμβρυα επτά γυναικών ηλικίας 35 έως 39 ετών, μια από τις οποίες είναι η πρώτη που γέννησε πρόσφατα. Μια δεύτερη αμερικανίδα που έχει μείνει έγκυος με την ίδια μέθοδο, πρόκειται να γεννήσει σύντομα.
Πηγή: ΑΜΠΕ