«Λάθος» ο κλιματικός στόχος των 2 βαθμών Κελσίου;

Χρειάζεται διπλάσια μείωση εκπομπών
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 10:43
UPD:10:43
SHUTTERSTOCK

«Βλέποντας όλους τους στόχους μαζί, η μείωση των εκπομπών CO2 θα πρέπει να είναι διπλάσια, εάν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο των 2 βαθμών», σημείωσε ο Στάιναχερ.

A- A A+

Αν οι παγκόσμιες προσπάθειες για ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορούσαν να συνοψιστούν σε έναν αριθμό, αυτός θα ήταν το 2. Επιστήμονες και κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει ότι η υπερθέρμανση θα πρέπει να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα προκειμένου ο πλανήτης να μη βιώσει τις επικίνδυνες συνέπειές της. Σύμφωνα με ελβετούς επιστήμονες ωστόσο, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά είναι λάθος.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα μελέτης τους στο Nature, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βέρνης επισημαίνουν ότι η ανάσχεση της ανόδου της θερμοκρασίας μέσω του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν θα βάλει τέλος στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή στην οξίνιση των ωκεανών και δεν θα αντισταθμίσει τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή.

Όπως τονίζουν, το κλιματικό σύστημα δεν σχετίζεται μόνο με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, αλλά και με την αλληλεπίδραση της θερμοκρασίας με την υδρόσφαιρα, τη βιόσφαιρα και τη γεώσφαιρα.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για να καθορίσουν πόσο θα έπρεπε να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να επιτευχθούν οι προταθέντες στόχοι, οι ερευνητές έκαναν δεκάδες χιλιάδες προσομοιώσεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

«Μπορούμε τώρα να δείξουμε την ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα ήταν ανεκτή μέσα στις προσεχείς δεκαετίες προκειμένου να επιτευχθεί καθένας από τους επιπρόσθετους κλιματικούς στόχους, π.χ. να διατηρηθεί σταθερή η γεωργική παραγωγή και να περιοριστεί η οξίνιση των ωκεανών», δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάρκο Στάιναχερ.

«Βλέποντας όλους τους στόχους μαζί, η μείωση των εκπομπών CO2 θα πρέπει να είναι διπλάσια, εάν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο των 2 βαθμών», σημείωσε ο Στάιναχερ, ο οποίος προτείνει έξι διαφορετικούς κλιματικούς στόχους προς επίτευξη σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή