Αίγυπτος: 17 νεκροί σε συγκρούσεις την Παρασκευή

Πυροβολισμοί ακούγονται στα περίχωρα της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 23:07
UPD:06/07/2013 01:11
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Διαδηλωτές - αντίπαλοι του Μόρσι τρέχουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρικτές του πρώην αιγύπτιου προέδρου, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

A- A A+

Συνολικά 17 άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Eκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε.

«Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών», δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι και πρόσθεσε: «Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει τις δύο αντίπαλες πλευρές».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και αντιπολιτευόμενοι σε αυτόν συγκρούονται και πάλι στα περίχωρα της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Στην περιοχή ακούγονται πυροβολισμοί ενώ ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες.

Νωρίτερα ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν πέντε αιγύπτιοι αστυνομικοί στο βόρειο Σινά στην πόλη Ελ Αρίς του βορείου Σινά από επιθέσεις ενόπλων. Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους την ώρα που φρουρούσαν ένα κυβερνητικό κτήριο, ένα σημείο ελέγχου στο νότιο τμήμα της πόλης και το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ωστόσο ότι ένοπλοι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι επιτέθηκαν στο κυβερνείο του βορείου Σινά.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις του Σινά, στη Σέιχ Ζουέιντ και στη Ράφαστα, στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, πληροφορία την οποία όμως διέψευσε ο στρατός της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απελευθέρωσε απόψε, μετά από δύο ημέρες κράτησης, τον Σάαντ αλ Κατάτνι, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, το οποίο είναι ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, και τον αναπληρωτή ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Ράσιντ Μπαγιούμι.

Στο μεταξύ, ο συνασπισμός της κοσμικής αντιπολίτευσης της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν την Παρασκευή στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του κ. Μόρσι από το στρατό και το σχέδιο που ο τελευταίος ανακοίνωσε για διεξαγωγή νέων εκλογών, τονίζει ότι ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει την «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου», αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

REUTERS
Στο στόχαστρο του στρατού η Μουσουλμανική Αδερφότητα

Την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν όσο βρισκόταν στην εξουσία η Μουσουλμανική Αδελφότητα διέταξε η ανώτατη εισαγγελική αρχή στην Αίγυπτο. Ο στρατηγός Μεγκουίντ Μαχμούντ ζήτησε την καταστολή του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, Χάλεντ Νταβούντ, δήλωσε ότι τα σχέδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των ισλαμιστών συμμάχων της για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με «αντεπανάσταση».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή