Απερρίφθη το αίτημα μη ανάγνωσης χειρόγραφων σημειώσεων του Τσοχατζόπουλου

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 18:25
UPD:18:32
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Οι εισαγγελείς πρότειναν να απορριφθεί το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για τη μη ανάγνωση των προσωπικών ημερολογίων και των σημειώσεων του, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναγνωστούν τα έγγραφα που φέρονται να έχουν κλαπεί (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Με την ανάγνωση εγγράφων και με την επίμονη άρνηση του Ακη Τσοχατζόπουλου για ανάγνωση των προσωπικών ημερολογίων του, συνεχίστηκε η δικη για τα εξοπλιστικά προγράμματα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι εισαγγελείς πρότειναν να απορριφθεί το αίτημα του κατηγορουμένου για τη μη ανάγνωση των προσωπικών ημερολογίων και των σημειώσεων του, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναγνωστούν τα έγγραφα που φέρονται να έχουν κλαπεί.

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν ότι όλες οι χειρόγραφες σημειώσεις και προσωπικά ημερολόγια κατασχέθηκαν νομίμως με εντολή του αρμόδιου ανακριτή για τη διαφθορά που ερευνά πολύ σοβαρά εγκλήματα, συνεπώς η κατάσχεση δεν συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας και απέρριψαν την ένσταση.

Ένταση μεταξύ Τσοχατζόπουλου - Ζήγρα

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Νίκου Ζήγρα και του Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν οι δικαστές ανάγνωσαν έγγραφο (χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις)που βρέθηκε στο γραφείο του πρώην υπουργού και περιελάμβανε εξηγήσεις του Νίκου Ζήγρα για την υπόθεση.

Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου υποστήριξε πως αυτό το κείμενο τού το είχε δώσει ο πρώην υπουργός για να το χρησιμοποιήσει ως απολογία αν και όποτε κληθεί.

Ζήγρας: " Ο κ. Τσοχατζόπουλος μαζί με νομικό του σύμβουλο όταν ξέσπασε αυτή η υπόθεση με κάλεσε με το δικηγόρο του, που δεν θέλω να πω το όνομα του και μου έδωσε το κείμενο να το χρησιμοποιήσω ως απολογία αν και όποτε κληθώ. Το διάβασα και το έσκισα γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ με τις βλακείες που γράφει.

Πρόεδρος: Αυτά όμως είναι και η απολογία σας. Πολλά σημεία συμπίπτουν. Εδώ είναι το θέμα.

Ζήγρας: Η απολογία μου είναι όσα είπα στον ανακριτή στη συνέχεια. Καταγγέλλω τον κύριο Τσοχατζόπουλο ως φυσικό και ηθικό αυτουργό της υπόθεσης που με χρησιμοποίησε και με εκμεταλλέυτηκε. Να έρθει να τα πει εδω μπροστά ο ίδιος κι αν θέλετε λεω και το όνομα του δικηγόρου. Αντε μπράβο τώρα."

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι το εν λόγω έγγραφο αποτελεί «έγγραφο εργασίας» το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με πολλούς ανθρώπους.

«Είναι ένα έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο μου. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με πολλούς ανθρώπους. Είναι προσωπικό δεδομένο και ζητώ να μην απασχολήσει άλλο. Αυτό είναι ένα πόνημα ιδιωτικό», είπε χαρακτηριστικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου του Ν. Ζήγρα, είπε ότι δεν τού το έδωσε εκείνος.

Η απάντηση του πρώην υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνηγόρου του Ν. Ζήγρα, ο οποίος είπε πως πρόκειται για σχέδιο απόδοσης ευθυνών σε άλλους.

«Αυτό είναι το σχέδιο κάποιου να δημιουργήσει μάρτυρες και να αποδόσει τις ευθύνες σε άλλους ακόμα και με υποτιθέμενες ερωτήσεις εισαγγελέα ή ανακριτή. Είναι τυχαίο οτι υπάρχουν κενά στα ονόματα; Θα έβρισκαν προφανώς κάποιους πεθαμένους. Φαίνεται η ξεκάθαρη προσπάθεια να φορτωθούν τα πάντα στον κ. Ζήγρα και να καλυφθούν τα ίχνη. Προκειμένου να φτιάξεις αυτό το κείμενο σημαίνει οτι τα γνώριζες όλα αν όχι τα σχεδίασες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαρίπης.

Απειλές κατά της οικογένειάς του καταγγέλλει ο Ν. Ζήγρας

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ζήγρας, μέσω του συνηγόρου του κατήγγειλε ότι η πρώην σύζυγός του και τα παιδιά του δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Μάλιστα, τόνισε ότι δέχεται πιέσεις προκειμένου να αλλάξει τα όσα έως τώρα έχει καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Τραπεζικοί λογαριασμοί Σμπώκου

Την παρέμβαση του πρώην γ.γ εξοπλιστικών προγραμμάτων Γιάννη Σμπώκου, προκάλεσε η ανάγνωση εγγράφου με στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

«Ανέλυσα διεξοδικά στο ΣΔΟΕ ένα προς ένα τα ποσά που προέρχονται από βουλευτική αποζημίωση, αμοιβές από εργασίες και σύνταξη. Δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα οι λογαριασμοί μου είναι δεσμευμένοι. Γιατί υφίσταται όλο αυτό η οικογένεια μου», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος σε ερώτηση του εισαγγελέα για άλλη συναφή δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του για δωροδοκία, είπε ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τον Σεπτέμβριο του 2011 και σε 29 μη πολιτικά πρόσωπα από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για τα υποβρύχια η οποία δεν ξέρει που είναι.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Τσοχατζόπουλο ζητεί ο αρχικός εκπρόσωπος της ΑΝΤΕΥ

Την κατ΄ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητεί στο μεταξύ ο αρχικός εκπρόσωπος της κατασκευάστριας των ΤΟΡ Μ1 εταιρείας ΑΝΤΕΥ, Γιάννης Γιαννίκος, ο οποίος σε επιστολή του τον Ιανουάριο του 2003, ισχυρίζεται ότι είχε πετύχει έκπτωση 20-24% για τους εν λόγω εξοπλισμούς, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποστεί ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε πως κατά καιρούς είχαν παρουσιαστεί διάφοροι όπως ο κ. Γιαννίκος ισχυριζόμενοι ότι έχουν σχέση με την Ρωσία.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με ανάγνωση εγγράφων.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή