Συνεχίζεται το σίριαλ με το αεροσκάφος του βολιβιανού προέδρου

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 12:01
UPD:12:42
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του ύστερα από τη στάση που υποχρεώθηκε να κάνει το αεροσκάφος του στη Βιέννη, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.

Χθες το βράδυ, Γαλλία και Πορτογαλία απαγόρευσαν προσωρινά την διέλευση του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο Μοράλες (είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα) από τον εναέριο χώρο τους, λόγω υποψιών ότι σε αυτό επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

REUTERS

Βολιβιανοί και αυστριακοί αξιωματούχοι -μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών- διέψευσαν την πληροφορία αυτή. 

«Από την ενημέρωση που έχω, η διαδρομή της πτήσης είναι η συνηθισμένη. Ο εναέριος χώρος της Ισπανίας είναι επίσης ανοιχτός για αυτόν. (Ο Μοράλες) θα ξεκινήσει εκ νέου το ταξίδι για την επιστροφή του σύντομα», είπε ο Φίσερ στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

 Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διευκρίνισε ότι επετράπη στο αεροσκάφος του βολιβιανού προέδρου να προσγειωθεί σε αυστριακό έδαφος, καθώς η Βιέννη δεν θεωρούσε ότι σε αυτό μπορεί να επέβαινε ο καταζητούμενος για κατασκοπεία Εντουαρντ Σνόουντεν

«Η Αυστρία δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο της και το αεροσκάφος φυσικά και μπορούσε να προσγειωθεί, παρότι πολλές χώρες φοβούνταν ότι ο Σνόουντεν επέβαινε σε αυτό...», δήλωσε η υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Μεταξύ των χωρών στις οποίες ο Σνόουντεν έκανε αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, είναι και η Αυστρία. Το αίτημα υπεβλήθη μέσω της αυστριακής πρεσβείας στη Μόσχα, αλλά σύμφωνα με την Βιέννη, είναι ανεπαρκές.

Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι εναπόκειται στις αυστριακές αρχές χορήγησης ασύλου να αποφασίσουν τι θα πράξουν σε περίπτωση που φθάσει εκεί ο Σνόουντεν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο 30χρονος Αμερικανός θα πρέπει να κάνει ο ίδιος αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, αφού αυτό ορίζει ρητά ο νόμος.

REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Έντονη ήταν η αντίδραση της Βολιβίας για την ενέργεια της Πορτογαλίας και της Γαλλίας να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του Μοράλες.

Έντονη αντίδραση από τη Λα Παζ 

Ο ίδιος ο βολιβιανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επέτρεψε την επιθεώρηση του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Όπως είπε ο Έβο Μοράλες, ο ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος, ζητώντας του α πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

«Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο», του απάντησε ο Μοράλες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αυστριακός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι έγινε επιθεώρηση από τις αρχές τους αεροδρομίου και διαπιστώθηκε ότι «δεν επέβαινε κανείς μη βολιβιανός πολίτης». 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Βολιβίας και για την ενέργεια της Πορτογαλίας και της Γαλλίας να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του Μοράλες. 

«Ο Έβο Μοράλες υπήρξε όμηρος του ιμπεριαλισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ διέταξαν την κράτησή του», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα από την Λα Παζ.

Ο υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Σααβέδρα, ο οποίος επέβαινε στην πτήση του Μοράλες, διέψευσε ότι σε αυτή βρισκόταν και ο Σνόουντεν, προσθέτοντας ότι «κανένας βολιβιανός αξιωματούχος δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Σνόουντεν».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη σεβασμού προς το ανώτατο αξίωμα της χώρας», σχολίασε για το περιστατικό με το αεροσκάφος του Μοράλες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα.

Οι κυβερνήσεις του Ισημερινού και της Αργεντινής έκαναν έκκληση για έκτακτη σύγκληση της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) προκειμένου να καταθέσουν επίσημη διαμαρτυρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή