Σνόουντεν: «Κινδυνεύω ακόμη και με θάνατο στις ΗΠΑ»

Επιστολή του 30χρονου φυγά στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας για την αίτηση ασύλου
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 19:17
UPD:19:23
REUTERS/BOBBY YIP

Ο Σνόουντεν σημειώνει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης λόγω των κατηγοριών οι οποίες μπορεί να διατηρηθούν εναντίον του από τις δικαστικές αρχές.

A- A A+

Τον κίνδυνο να διωχθεί, ακόμη και να θανατωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των αποκαλύψεών του για τα προγράμματα παρακολουθήσεων της χώρας  επισημαίνει ο 30χρονος αμερικανός φυγάς, Έντουαρντ Σνόουντεν, στην επιστολή με την οποία αιτιολογεί το αίτημά του για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Πολωνία.

«Σας γράφω για να σας ζητήσω άσυλο λόγω του κινδύνου να διωχθώ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους πράκτορές της επειδή αποφάσισα να δημοσιοποιήσω σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος από την ίδια κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Σνόουντεν στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, όπου εστάλη με φαξ και δόθηκε στην δημοσιότητα.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα δίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος επίσης είχε αποκαλύψει αμερικανικά μυστικά έγγραφα, ο κ. Σνόουντεν σημειώνει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης λόγω των κατηγοριών οι οποίες μπορεί να διατηρηθούν εναντίον του από τις δικαστικές αρχές.

REUTERS

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, είναι κάπως απίθανο να επωφεληθώ μιας δίκαιης δίκης ή μιας αρμόζουσας συμπεριφοράς πριν από τη συγκεκριμένη δίκη», σημειώνει, προσθέτοντας ότι κινδυνεύει να του επιβληθεί «ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και ο θάνατος».

Σε δήλωσή του η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στον ιστότοπο Wikileaks, την πρώτη από τότε που έφυγε από το Χονγκ Κονγκ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατηγορούσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι ασκεί πιέσεις στους ηγέτες των χωρών στις οποίες έχει ζητήσει άσυλο, αλλά δεν αναφερόταν στον κίνδυνο δίωξής του ούτε της επιβολής ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Η Πολωνία δεν θα τού χορηγήσει πολιτικό άσυλο, δήλωσε σήμερα ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Σάντοσλαβ Σικόρσκι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή