Δογματική αλήθεια, γραμμένη με αίμα

Το βιβλίο «Assassin’s Creed: Αδελφότητα», του Όλιβερ Μπάουντεν
Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013 12:05
A- A A+

Οι σατανικοί Βοργίες βγαίνουν ξανά από τα άδυτα του ρωμαϊκού παρελθόντος, άπληστοι και διψασμένοι πάντα για εξουσία και, πάνω από όλα, αποφασισμένοι να γράψουν με αίμα τη δική τους ιστορία. Όμως, οι Ασασίνοι δεν πρόκειται να τους αφήσουν…

Έχοντας γράψει 5 βιβλία, υπό τον γενικό τίτλο «Assassin’s Creed», που έγιναν μπεστ σέλερ σε πολλές χώρες και βασίζονται στο ομώνυμο πασίγνωστο επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι, αλλά και σε αναμονή της κινηματογραφικής τους μεταφοράς, το 2014, ο συγγραφέας Όλιβερ Μπάουντεν μάς συναρπάζει για μία ακόμη φορά με το βιβλίο «Assassin’s Creed: Αδελφότητα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μίσσιου.

Ο συγγραφέας Όλιβερ Μπάουντεν μάς συναρπάζει για μία ακόμη φορά με το βιβλίο «Assasin’s Creed: Αδελφότητα».

Με τα ιστορικά γεγονότα να υφαίνουν τον ιστό των μυθιστορημάτων του, ο Όλιβερ Μπάουντεν (ψευδώνυμο του γνωστού συγγραφέα Άντον Γκιλ), ο οποίος εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων, αναλαμβάνοντας δουλειές για το θέατρο και την τηλεόραση και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι, στις 544 σελίδες της «Αδελφότητας» αναθέτει  στον ήρωά του, Έτζιο Οντιτόρε, να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Ρώμης από την τυραννία του Οίκου των Βοργία.

Ο ικανότερος των Ασασίνων

Η κάποτε πανίσχυρη Ρώμη είναι πια ένας σωρός ερειπίων. Η πόλη βυθισμένη στη δυστυχία και τον εκφυλισμό. Οι πολίτες της ζουν στη σκιά της αδίστακτης οικογένειας Βοργία. Μονάχα ένας άνθρωπος μπορεί να τους ελευθερώσει από την τυραννία της: ο Έτζιο Οντιτόρε, ο ικανότερος των Ασασίνων.

Αυτή η αποστολή θα τον ωθήσει στα όριά του. Ο Καίσαρας Βοργίας, ένας άντρας πιο σατανικός και επικίνδυνος ακόμα και από τον πατέρα του, τον Πάπα, δε θα ησυχάσει ποτέ, αν δεν κατακτήσει ολόκληρη την Ιταλία. Σε τέτοιους πονηρούς καιρούς, όμως, συνωμοσίες εξυφαίνονται παντού, ακόμα και μέσα στις τάξεις της ίδιας της Αδελφότητας…

Ο Όλιβερ Μπάουντεν, στις 544 σελίδες της «Αδελφότητας» αναθέτει  στον ήρωά του, Έτζιο Οντιτόρε, να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Ρώμης από την τυραννία του Οίκου των Βοργία.

«Θα φτάσω ως τη μαύρη καρδιά της διεφθαρμένης αυτοκρατορίας και θα εξοντώσω τους εχθρούς μου. Όμως, η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα, γι’ αυτό και δεν μπορεί να ξαναφτιαχτεί από έναν και μόνο Ασασίνο. Είμαι ο Έτζιο Οντιτόρε ντα Φιρέντσε και αυτή είναι η Αδελφότητά μου».

Μια αδίστακτη(;)  οικογένεια

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το επίθετο Βοργία ανήκει σε μια σπουδαία οικογένεια της Ιταλίας του 15ου αιώνα, τα μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλές θέσεις και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της εποχής. Μεταξύ των σημαντικότερων μελών της, ήταν ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄, ο Καίσαρας Βοργίας και η ονομαστή Λουκρητία Βοργία.

Για την οικογένεια αυτή και τα κυριότερα μέλη της, γράφτηκαν τόσα πολλά από τους διάφορους χρονικογράφους, ιστορικούς και ιστοριοδίφες, που έχει δημιουργηθεί ολόκληρη φιλολογία, στηριζόμενη τόσο σε ιστορικές μαρτυρίες και έγγραφα, όσο και σε ένα πλήθος θρύλων, που περιλαμβάνουν ραδιουργίες, βιασμούς, αιμομιξίες και δολοφονίες.

Όμως, όλοι οι ιστορικοί, που έχουν ασχοληθεί μαζί τους, δε συμφωνούν μεταξύ τους. Οι ιστορικοί του 19ου αιώνα παρέστησαν τους Βοργίες με τα μελανότερα χρώματα. Αντίθετα, οι νεότεροι αυτών, απαλλαγμένοι από τις θρησκοληψίες, τα πάθη και τις προκαταλήψεις των εχθρικά διακείμενων χρονικογράφων, αλλά και των ρομαντικών της εποχής τους, εξέφρασαν μία άλλη αλήθεια, η οποία απέχει πολύ από εκείνες τις κατηγορίες της ανηθικότητας και των εγκλημάτων, που καταλόγιζαν στα μέλη της.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
 

Προτεινόμενα για εσάς