Ο Έρικ Βαρτζμπέντ, ένας γάλλος διδάκτορας ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτής, έγραψε το βιβλίο «Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Λανσάροντας τα έργα του κορυφαίου αμερικανού ως μαθήματα ευ ζην, ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα βιβλίο - οδηγό, όπου, στις 117 σελίδες του, ανθολογούνται ευεργετικοί αφορισμοί, σοφιστικέ αποφθέγματα και χιουμοριστικές ατάκες από τα γνωστά έργα του.
Oι ταινίες του Άλεν ακονίζουν τη σκέψη
«Με τις ταινίες του Γούντι Άλεν σκεπτόμαστε, ξεκαρδιζόμαστε και στοχαζόμαστε.
Εκτός από την απόλαυση της όρασης και την ένταση του συναισθήματος, οι ταινίες του ακονίζουν τη σκέψη. Ευχαρίστως τους προσδίδω τις αρετές που αποδίδουν οι δημιουργοί στα μεγάλα μυθιστορήματα: Μια πλήρης τροφή, με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία», τονίζει ο συγγραφέας. Πώς να αδιαφορείς για την πολιτική
Οι ανατρεπτικοί τίτλοι των ενοτήτων αντιστοιχούν στις ενδείξεις των φαρμάκων: Πώς καταστρέφεις την ερωτική σου ζωή, πώς να αδιαφορείς για την πολιτική, πώς χαραμίζεις τη ζωή σου με τη θρησκεία, πώς χρησιμοποιείς με τρόπο διασκεδαστικό την πνευματικότητα, πώς αντέχεις τις εφορμήσεις του τυχαίου, πώς να μη γίνεις αυτό που είσαι, πώς πρέπει να μιλάς για να μη σε καταλαβαίνουν, πώς να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, πώς να ευημερήσεις χάρη στο έγκλημα, πώς να τελειώσεις μια και καλή με τις πραγματείες περί ευτυχίας.
40 ταινίες, μία σεξουαλική σκηνή, κανένας φόνος
Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι στις ταινίες του «θεραπευτή» Άλεν οι εικόνες είναι πολύ σεμνές. Το σεξ και ο θάνατος θίγονται με υπαινιγμούς. Σε περισσότερες από σαράντα ταινίες, ο Άλεν έχει δείξει μόνο μία σεξουαλική σκηνή και κανένα φόνο. Εντούτοις, δεν πρόκειται για χλιαρότητα, απλώς, αυτή η αιδώς συνδυάζεται με τολμηρότητα της μορφής.
Σε πολλές ταινίες - συνεχίζει ο συγγραφέας - μια φωνή off ενεργεί ως ο μίτος της Αριάδνης, εξασφαλίζοντας τη συνοχή των σεκάνς, που εκτυλίσσονται χωρίς αρχή και τέλος, αλλά με αλληλουχίες ιδεών. Στο έργο «Παντρεμένα ζευγάρια» οι εικόνες είναι νευρωτικές και χαοτικές και όταν τον ρώτησαν γι’ αυτό απάντησε ότι έχει επηρεαστεί από τη ζωγραφική του Ματίς, ο οποίος πίστευε πως ένας πίνακας πρέπει να είναι για τα μάτια όσο αναπαυτική είναι μια πολυθρόνα για το σώμα.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό «γουντιαλενικό»: «Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να σας μεταδώσω ένα κάπως θετικό μήνυμα… Μα δεν έχω… Μήπως δύο αρνητικά σας κάνουν;».