Έμπειρες στάχτες στον κήπο της μνήμης

Στο θέατρο Κολωνός
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 09:59

Η επιστροφή της παράστασης, υπό τον τίτλο «Η εμπειρία της παράστασης Κήπος Στάχτες»,  με τη σοφία της αποκτηθείσας πλέον εμπειρίας αποκτά μια δεύτερη ζωή, που δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να σκεφτεί για ακόμα μία φορά τα κρίσιμα θέματα της ύπαρξης.

A- A A+

Πού πάνε οι παραστάσεις, όταν τελειώνουν; Τί αφήνουν πίσω τους και τί υπάρχει μπροστά τους; Τρεις ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή και αφηγούνται στους θεατές την εμπειρία της παράστασης «από το βελούδινο άλμπουμ του 20ού αιώνα».

Επιστρέφοντας με τη μετεξέλιξη της χειμερινής του παράστασης, ο Ηλίας Κουνέλας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το «Κήπος Στάχτες», το δεύτερο βιβλίο της αυτοβιογραφικής τριλογίας «Το οικογενειακό μας τσίρκο» του Ντανίλο Κις, για να παρουσιάσει - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - την «Εμπειρία της παράστασης Κήπος Στάχτες», στο θέατρο Κολωνός, στις 28 και 30 Ιουνίου, από την 1η έως τις 5 και από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.

Με την αλήθεια των αναμνήσεων

Κομμάτια από τη βιωμένη πραγματικότητα συγκατοικούν με την αλήθεια των αναμνήσεων. Αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία κτίζεται το σπίτι, η κιβωτός της ζωής και της μνήμης. Η εικόνα του προσωπικού παρελθόντος παραδίδεται στο κοινό χωρίς εξημέρωση. Η σημασία του γενέθλιου τόπου ερμηνεύεται στους χώρους ενός νεοκλασικού σπιτιού και αποκτά σκηνικό εύρος και βάθος, καταδεικνύοντας την αλήθεια της παιδικής ηλικίας. Της μόνης και απροκατάληπτης.

Ως δείγμα θεάτρου in situ, η παράσταση «Κήπος στάχτες», που παίχτηκε τον περασμένο χειμώνα σε ένα νεοκλασικό σπίτι στον Κολωνό, χτισμένο το 1925, το οποίο κατοικήθηκε μέχρι το 1970 και από τότε έμεινε εγκαταλειμμένο, μέχρι που - 40 χρόνια μετά -  ανακαινίστηκε για τις ανάγκες της παράστασης, έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα.

Κέρδισε τις εντυπώσεις για τον χειρισμό της σε δύσκολα θέματα, όπως η απώλεια, ο χρόνος, ο γενέθλιος τόπος, η βιωμένη εμπειρία, η μνήμη που βρίσκει διέξοδο στη φαντασία, δίνοντας έτσι άλλη διάσταση στο αντικείμενό της, που, μεταλλαγμένο, «ταξιδεύει» στο διηνεκές, και κατάφερε να μεταφέρει εύστοχα την «οικογενειακή περιπέτεια» του Ντανίλο Κις, με τις συνεχείς μετακινήσεις του από χώρα σε χώρα, προκειμένου να επιβιώσει, αλλά και τη μοίρα του πατέρα του, που υπήρξε θύμα του Ολοκαυτώματος.

Η επιστροφή της παράστασης, υπό τον τίτλο «Η εμπειρία της παράστασης Κήπος Στάχτες»,  με τη σοφία της αποκτηθείσας πλέον εμπειρίας αποκτά μια δεύτερη ζωή, που δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να σκεφτεί για ακόμα μία φορά τα κρίσιμα θέματα της ύπαρξης, αφού όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ηλίας Κουνέλας για την περσινή παράσταση και την τωρινή μετεξέλιξή της: «22 θεατές κάθε φορά είχαν την ευκαιρία να πενθήσουν χαμογελώντας τον 20ό αιώνα... Τώρα, οι θεατές καλούνται στον ίδιο χώρο να υποδεχτούν τον αιώνα που έρχεται».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς - Μαρία Κεσίνη, σύλληψη – σκηνοθεσία - μουσική: Ηλίας Κουνέλας, κινησιολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα - Χριστίνα Μανωλάκου, φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος.
Ερμηνεύουν: Ζωή Τούντα, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Ηλίας Κουνέλας.

Πληροφορίες
Θέατρο Κολωνός: Θυάμιδος 7 - Κολωνός (στάση Μετρό: Σταθμός Λαρίσης). Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

 

Προτεινόμενα για εσάς