ΟΗΕ: Συλλογή υλικού στην Τουρκία για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Από την Κύπρο στην Τουρκία η ομάδα εμπειρογνωμόνων
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 15:28
UPD:17:32
REUTERS/GEORGE OURFALIAN

Πτώματα ζώων κείτονται στο έδαφος στην περιοχή Καν Αλ-Ασάλ βόρεια του Χαλεπιού στη Συρία. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι  οι θάνατοι προκλήθηκαν από επίθεση με χημικά όπλα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Επιθεωρητές του ΟΗΕ στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος στη Συρία συλλέγουν από τουρκικό έδαφος στοιχεία για πιθανή χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με επίσημες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μέλη της ομάδας την οποία συγκρότησε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής στην Κύπρο, αδυνατώντας να εισέλθουν στη Συρία, ενόσω οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούσαν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για χρήση χημικών όπλων κατά των ανταρτών της αντιπολίτευσης.

Εντός της εβδομάδας η ομάδα εστάλη στην Τουρκία και η επικεφαλής της, η σουηδή επιστήμονας Άκε Σέλστρομ, είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Η συριακή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί σύροι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση φονικών χημικών όπλων, μεταξύ αυτών αερίου σαρίν.

Από την Τουρκία, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν θα μπορεί να λάβει δείγματα εδάφους και να συλλέξει επιστημονικές αποδείξεις αναγκαίες για την πιστοποίηση της χρήσης χημικών όπλων, ωστόσο θα μπορεί να συλλέξει πληροφορίες, να λάβει συνεντεύξεις και δείγματα αίματος από φερόμενα ως θύματα αντίστοιχων επιθέσεων.

Η Συρία είναι μία από τις επτά χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, αλλά θεωρείται ότι διαθέτει αδήλωτα αποθέματα σε χημικό οπλοστάσιο, μεταξύ άλλων αέριο μουστάρδας, σαρίν και νευροπαραλυτικά αέρια VX.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή