Συριακό: Προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2»

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 07:28
UPD:09:33
EPA/KHALED ELFIQI

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι θα συναντηθεί με την υφυπουργό πολιτικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουέντι Σέρμαν και τη βοηθό της για τη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Τζόουνς, όπως επίσης και τους ομολόγους τους από τη Ρωσία.

A- A A+

Στη σκιά των γαλλικών κατηγοριών σε βάρος του συριακού καθεστώτος για χρήση χημικών όπλων, πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη η τριμερής προπαρασκευαστική σύνοδος -με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που θα εξετάσει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουέντι Σέρμαν και η βοηθός της για τη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Τζόουνς θα συναντήσουν τους ομολόγους τους της Ρωσίας και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη «Γενεύη 2».

Δεν διευκρινίζεται, πάντως, η ημερομηνία, η ατζέντα των θεμάτων και οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη, στόχος της οποίας είναι η πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.

Η διεξαγωγή της είχε προταθεί στις αρχές Μαΐου από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης.

Μια ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση θα βασίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της 30ής Ιουνίου του 2012 στη Γενεύη, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η διάσκεψη «Γενεύη 2» ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Το συριακό καθεστώς συμφώνησε κατ΄αρχήν να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ως προϋπόθεση την παραίτηση του προέδρου ΛΑσαντ, την διακοπή των μαχών και την αποχώρηση από τη Συρία μαχητών του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές του ΟΗΕ, μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ του αερίου σαρίν στον εμφύλιο πόλεμο.

Σύμφωνα με τον κ. Χέιγκ, οι αποκαλύψεις της Γαλλίας για την χρήση του θανατηφόρου νευροπαραλυτικού αερίου δείχνουν ότι «η κλιμάκωση των ωμοτήτων φαίνεται πιο καθαρά».

«Η ανακοίνωση αυτή ενισχύει την ανάγκη μιας πλήρους και απρόσκοπτης έρευνας για όλα αυτά τα συμβάντα», εξήγησε. «Η ομάδα των ερευνητών του ΟΗΕ πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση για να διενεργήσει επί τόπου έρευνα στη Συρία και εμείς ζητούμε από το καθεστώς Ασαντ να συνεργαστεί πλήρως μαζί της», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κατηγόρησε τον Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μια περίπτωση αέριο σαρίν στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια «γραμμή που έχει ξεπεραστεί και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε, πάντως, ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί επισήμως ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή