Ένα μυστικό ένταλμα έρευνας χρησιμοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο λογαριασμών Gmail πρώην εθελοντών του Wikileaks στην Ισλανδία.
Το ένταλμα, όπως έγινε γνωστό, εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2011 από δικαστή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Αλεξάνδρειας (Βιρτζίνια), που επέβλεπε την έρευνα πάνω στο Wikileaks. Σύμφωνα με αυτό, η Google όφειλε να αποκαλύψει το πλήρες περιεχόμενο όλων των email που σχετίζονταν με το λογαριασμό, περιλαμβάνοντας τα αποθηκευμένα αντίγραφα, τα «πρόχειρα» και τα διαγραμμένα, καθώς και τις διευθύνσεις που σχετίζονταν με το κάθε email, τις ώρες, τις ημερομηνίες και τα μεγέθη των μηνυμάτων. Στο πλαίσιο του εντάλματος, η Google διετάχθη να μην αποκαλύψει τα περί της έρευνας σε κανέναν.
Ο ένας «στόχος» του εντάλματος ήταν ο Χέρμπερτ Σνόρασον, Ισλανδός ακτιβιστής που βοήθησε στη διαχείριση του «ασφαλούς» chat room του Wikileaks το 2010. Ο Σνόρασον ήταν ένας εκ των εθελοντών που παραιτήθηκαν μαζικά από το Wikileaks το Σεπτέμβριο του 2010.
Πρόκειται για την πρώτη γνωστοποίηση υπόθεσης κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αποκτά πρόσβαση στο περιεχόμενο ενός λογαριασμού email που σχετίζεται με το Wikileaks. Τον Ιανουάριο του 2012, η κυβέρνηση είχε κερδίσει δίκη με σκοπό την απόκτηση non-content metadata από τους λογαριασμούς στο Twitter τριών συνεργατών του Wikileaks, των Τζέικομπ Άπελμπαουμ (προγραμματιστής και ακτιβιστής από το Σιάτλ), της Μπιργκίτα Τζονσντότιρ (μέλους της ισλανδικής Βουλής) και του Ροπ Γκόνγκγκριτζπ, Ολλανδού επιχειρηματία.
Ο Σνόρασον ενημερώθηκε για την έρευνα κατόπιν εντολής αμερικανικού δικαστηρίου το Μάιο, που επέτρεπε στην Google να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Ο Σνόρασον έλαβε σχετικό email την Τρίτη.
Εκτός από τον Σνόρασον, αντίστοιχη εντολή εκδόθηκε και για τον Σμάρι Μακάρθι, επίσης από την Ισλανδία. Ο Μακάρθι είναι ακτιβιστής και προγραμματιστής, ο οποίος επίσης συνεργάστηκε με το Wikileaks ως το 2010. Στην περίπτωσή του, η Google έλαβε κλήτευση στις 14 Ιουλίου 2011.
Όπως γράφει ο Σνόρασον, «η Google υποχρεώθηκε να παραδώσει όλα τα emails που σχετίζονται με το λογαριασμό μου στο Gmail, κάθε πληροφορία που είχαν για την ταυτότητά μου, όλα όσα ανέβασα σε υπηρεσία της Google…επειδή μίλησα με τον Τζούλιαν Ασάντζ, όλες οι πληροφορίες που είχε στην κατοχή της γύρω από το user account μου μπορούν να δοθούν σε Αμερικανούς εισαγγελείς. Όχι απλά το περιεχόμενο των συνομιλιών μου με τον Τζούλιαν». Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι δύο σε κοινή τους δήλωση στο blog του Μακάρθι, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς κανείς τους δεν χρησιμοποιούσε τους λογαριασμούς στη Google για πραγματικά ευαίσθητα θέματα.