Το Wikileaks, καθώς και ο ιδρυτής του, ο Τζούλιαν Ασάντζ, αποτελούν για πολλούς σύμβολα της σύγχρονης «αντίστασης» κατά του ελέγχου της ροής της πληροφορίας από τις κυβερνήσεις στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι «διαρροές» που προέρχονται από εκεί είναι ή αργές ή λιγότερο υψηλής σπουδαιότητας από ό,τι παλαιότερα.
Μεταξύ αυτών και η διάσημη συμμαχία των χάκερ, οι «Anonymous», οι οποίοι πρόσφατα ξεκίνησαν τη λειτουργία του Par:AnoIA (Potentially Alarming Research: Anonymous Intelligence Agency). http://par-anoia.net/
Η «υπηρεσία πληροφοριών» των Anonymous έκανε την «πρεμιέρα» της τον Μάρτιο, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί κανονικά, δεχόμενη πληροφορίες από μέλη της «οργάνωσης» σε όλο τον κόσμο. Στόχος της είναι να «φιλτράρει», και οργανώνει τους τεράστιους όγκους δεδομένων που προκύπτουν από τις διαρροές emails και εμπιστευτικών δεδομένων, έτσι ώστε με τη σειρά τους αυτά να προβάλλονται στο ευρύ κοινό. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αλλαγή τακτικής από τους Anonymous, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες είχαν προβεί σε δημοσιεύσεις εμπιστευτικών πληροφοριών, οι οποίες όμως είχαν παρατεθεί στην «ακατέργαστη» μορφή τους: απλά γινόταν διαθέσιμο ένα συμπιεσμένο αρχείο μέσω υπηρεσιών διαμοιρασμού torrents, και όποιος ενδιαφερόμενος μπορούσε να εξετάσει το σύνολο των δεδομένων μόνος του. Η Par:AnoIA ευελπιστεί να λειτουργήσει πιο «ειδησεογραφικά», επεξεργαζόμενη τα δεδομένα, έτσι ώστε να δώσει την «ουσία» που προκύπτει στο κοινό.
Στο ερώτημα εάν πρόκειται να προκύψει ανταγωνισμός ή κάποιου είδους «πόλεμος» μεταξύ των Anonymous και του Wikileaks πάνω στο αντικείμενο των «διαρροών», και οι δύο «πλευρές» παρουσιάζονται μάλλον επιφυλακτικές, με τους Anonymous να γράφουν σε έναν από τους λογαριασμούς τους στο Twitter πως «εξαρτάται από το Wikileaks». Από πλευράς του, το Wikileaks έχει κατηγορήσει τους Anonymous ότι κάποιοι από τους λογαριασμούς τους ελέγχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως εξόργισε πολλά μέλη της «συμμαχίας» των χάκερ.
Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν, στις οποίες πάλι εμπλέκονταν μέλη των Anonymous: χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Operation Leakspin, η οποία είχε να κάνει με το «φιλτράρισμα» των διαρροών που προέκυπταν από τη λειτουργία του Wikileaks, το Project PM και το Blue Cabinet, που δημιουργήθηκε από μία άλλη «συμμαχία» χάκερ, τους Telecomix, οι οποίοι έχουν ως στόχο την αποκάλυψη αυτών οι οποίοι προσπαθούν να αυξήσουν την επιτήρηση/ παρακολούθηση του Ίντερνετ.
Αυτή τη στιγμή, το Par:AnoIA διαθέτει μία ποικιλία αρχείων, τα οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει μέσω άμεσου download στον υπολογιστή του (δεν χρειάζεται να μπει στη διαδικασία να βρει κάποιο torrent). Κατά τα λεγόμενα των συντελεστών του, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για παράνομη δραστηριότητα, καθώς οι εικόνες και τα κείμενα που δημοσιεύονται δεν τελούν υπό κάποιο καθεστώς προστασίας.