Ομπάμα: Στόχος η μείωση των πυρηνικών όπλων κατά 1/3

Ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 16:59
UPD:18:14
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Το λόγια του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι “Είμαι Βερολινέζος” θα αντηχούν στους αιώνες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στην Πύλη του Βρανδεμβούργου ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

A- A A+

Μπορεί να μη ζούμε πλέον με το φόβο του πυρηνικού ολέθρου, αλλά όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα, ποτέ δεν θα είμαστε ασφαλείς, τόνισε μιλώντας στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναγγέλλοντας πρωτοβουλία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ κατά 1/3, μετά από συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Το λόγια του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι “Είμαι Βερολινέζος” θα αντηχούν στους αιώνες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και στους αγώνες των Γερμανών για επανένωση και ελευθερία.

«Η πάλη για ελευθερία και ασφάλεια, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται, μολονότι οι απειλές δεν είναι το ίδιο ισχυρές», ανέφερε σε μια σχετική αποστροφή του λόγου του.

YOUTUBE/DEUTSCHEWELLEENGLISH

Ο κ. Ομπάμα έκανε λόγο για «κοινή μοίρα και μέλλον όσο ποτέ στο παρελθόν» για Αμερικάνους και Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι οι πολίτες ΗΠΑ και Γερμανίας είναι ταυτόχρονα και πολίτες του κόσμου.

Στέλνοντας μήνυμα κατά των διακρίσεων, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «είμαστε δυνατότεροι όταν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως γένους ή σεξουαλικών προτιμήσεων, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του στρατοπέδου κράτησης υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «διπλασιασμό των προσπαθειών» για το οριστικό κλείσιμό του.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε σε συνδυασμό της ασφάλεια με την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και στην ανεύρεση της σχετικής ισορροπίας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ο Ομπάμα «κλέβει τις καρδιές» των Γερμανών

Mε στρατιωτικές τιμές, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ. Η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας έχει θετική γνώμη για το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 88% των Γερμανών δείχνει να εμπιστεύεται τον Μπαράκ Ομπάμα. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Το μήνυμά μας είναι ειρήνη μέσω της δικαιοσύνης», ανέφερε άνω της μίας φοράς ο κ. Ομπάμα, ο οποίος περιέλαβε στο λόγο του και αναφορές στην κλιματική αλλαγή και στα βήματα τα οποία έχουν γίνει στον τομέα της «πράσινης» πολιτικής. «H κλιματική αλλαγή αποτελεί την οικουμενική απειλή του καιρού μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή