Μείωση των πυρηνικών όπλων θα προτείνει από το Βερολίνο ο Ομπάμα

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 09:34
UPD:09:40
EPA/MICHAEL KAPPELER

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (δεξιά) υποδέχτηκε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ στο Βερολίνο.

A- A A+

Μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων ΗΠΑ και Ρωσίας κατά ένα τρίτο θα προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα στο Βερολίνο, στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ζητήσει ακόμη να μειωθούν τα τακτικά πυρηνικά οπλοστάσια στην Ευρώπη, ενώ θα δεσμευθεί ότι την ερχόμενη χρονιά θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Χάγη και θα οργανώσει μια αντίστοιχη σύνοδο κορυφής κατά το τελευταίο έτος της προεδρίας του, το 2016.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να διατηρήσουν μια αξιόπιστη πυρηνική δύναμη αποτροπής «μειώνοντας τις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές που είναι ανεπτυγμένες μέχρι και κατά ένα τρίτο κάτω από το επίπεδο της νέας συνθήκης START», ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Θα επιχειρήσουμε να διαπραγματευθούμε αυτές τις μειώσεις με τη Ρωσία ώστε να συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τις θέσεις που επικρατούσαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε.

Με βάση τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των εξοπλισμών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε με τη Μόσχα κατά την πρώτη θητεία του κ. Ομπάμα, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα αποθέματά τους στις 1.550 κεφαλές. Η προτεινόμενη μείωση θα περιόριζε τον αριθμό τους στις 1.000 κεφαλές.

«Ο πρόεδρος θα καθορίσει επίσης το στόχο της μείωσης των αμερικανικών και των ρωσικών τακτικών πυρηνικών οπλοστασίων στην Ευρώπη και θα δεσμευθεί να εργασθεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να προωθήσει προτάσεις που θα μπορούν να μελετηθούν μαζί με τη Ρωσία για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», συνέχισε ο αξιωματούχος.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε την Τρίτη το βράδυ στο Βερολίνο προερχόμενος από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Βόρεια Ιρλανδία και πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα μια σημαντική ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Θα συναντηθεί ακόμη με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σχεδόν 50 χρόνια μετά το "Ich bin ein Berliner" (Είμαι Βερολινέζος) του Τζον Φ. Κένεντι και 26 χρόνια αφού ο Ρόναλντ Ρίγκαν είπε το «κ. Γκορμπατσόφ, ρίξτε αυτό το Τείχος», ο κ. Ομπάμα θα ζητήσει από τη νέα γενιά να επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της Ιστορίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή