Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Πρόταση εννέα σημείων από τον Πρωθυπουργό
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 23:22
UPD:18/06/2013 12:51
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (μπροστά) και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (δεξιά) αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

A- A A+

Νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βασικό θέμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι η κυβέρνηση να λειτουργεί ως μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας που απλά ανέχεται τους άλλους ενω το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Στις δηλώσεις τουχαρακτήρισε φορτισμένο το κλίμα γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, αλλά όπως είπε το πραγματικό πρόβλημα δεν το δημιουργήσε το ΠΑΣΟΚ. «Εμείς έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι εκλογές δε θέλουμε, οι προτεραιότητες της χώρας είναι διαφορετικές, αλλά δεν θα παίξει κανείς με τις αντοχές μας, τις ανοχές μας και την αξιοπρέπειά μας και πολύ περισσότερο με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπεια των θεσμών», επεσήμανε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με αφορμή την ΕΡΤ, οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να λύσουν τα προβλήματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης ενώ πρόσθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία συντάγματος. «Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ», υποστήριξε.

Οπως είπε, «είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης αλλά με βάση το θεσμικό πλαίσιο από τη Βουλή» και υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και όχι από οπισθοδρομήσεις και προχειρότητα.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος αναφέροντας πως ο κ. Σαμαράς φάνηκε απόψε να αποδέχεται την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμαμτικής συμφωνίας, την ανάγκη ανασχηματισμού και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Καταλήγοντας είπε πως ο αγώνας δεν γίνεται για κάποιους εργαζομένους ή για κάποιες δεδομένες καταστάσεις. Ο αγώνας, συνέχισε, γίνεται για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την πολιτική μας σοβαρότητα, την προοπτική της κυβέρνησης, την αγωνία του ελληνικού λαού που δεν θέλει εκλογές, θέλει μεταρρυθμίσεις αλλά θέλει να ξέρει ότι η κυβέρνησή του τον καθοδηγεί σωστά και υπεύθυνα στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ και επιβεβαιώνει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της και πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τη εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει «μαύρο».

«Επιμένουμε ότι ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα με όλες τις συχνότητες. Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή, οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ  και από εκεί και πέρα βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα εκείνα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να δρομολογηθούν», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φ. Κουβέλης: «Να βγουν στον αέρα άμεσα όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ»

Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η ΔΗΜΑΡ, τόνισε, όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις αλλά αποτελεί και επισπεύδουσα δύναμη. Ωστόσο κανένας δεν δικαιούται στο πλαίσιο της τριτοκομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια, επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πολύ σημαντικό καθώς ανέδειξε την ανάγκη συλλειτουργίας των τριών κόμματων στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουν.

Η ΔΗΜΑΡ, σημείωσε, όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις αλλά αποτελεί και επισπεύδουσα δύναμη ωστόσο επεσήμανε πως κανένας δεν δικαιούται στο πλαίσιο της τριτοκομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια. «Και ο κ. Σαμαράς ενηργησε μονομερώς όταν προώθησε πράξη νομοθετικού περιεχομένου», πρόσθεσε.

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Μείζον θέμα είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε, δήλωσε λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η απόφαση του ΣτΕ επικυρώνει την κατάργηση της ΕΡΤ και του δ.σ. της ενώ διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας, πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα την Τετάρτη να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση.

Πρόταση εννέα σημείων από τον Πρωθυπουργό

Πρόταση εννέα σημείων για την απεμπλοκή από την κρίση παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στην πρόταση περιλαμβάνεται:

1) Η συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμά της.

2) Η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού.

3) Η άμεση κατάθεση του ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και η κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ των θέσεων όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου.

4) Συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων.

5) Ορισμός αξιόπιστου στρατηγικού συμβούλου για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

6) Ορισμός αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση χωρίς να παραμερίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

7) Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ.

8) Συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και 

9) Συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Θέλω να αναβαπτίσουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στο λαϊκισμό, για να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν αδικήματα από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για να μην ακυρωθεί η ευκαιρία του αγωγού ΤΑΡ σε συνδυασμό με τη ΔΕΣΦΑ που αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά τη χώρα», φέρεται να δήλωσε κατά τη σύσκεψη ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην αρχή της σύσκεψης το χάσμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ήταν μεγάλο, καθώς Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επέμεναν να ανοίξει η παλιά ΕΡΤ, ενώ ο Πρωθυπουργός τους είπε πως δεν μπορεί να ακυρωθεί μια κορυφαία μεταρρυθμιστική πράξη.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι έχει ήδη υποχωρήσει μια φορά με την πρόταση των εννέα σημείων. Οι τρεις εταίροι αποφάσισαν να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ, την οποία ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα σεβόταν, όποια κι αν ήταν.

Όταν έγινε γνωστή η απόφαση, υπήρξε ζήτημα ερμηνείας και προσκλήθηκαν ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Μπένος, οι οποίοι σημείωσαν ότι με την απόφαση του ΣτΕ η ΕΡΤ έκλεισε.

Οι εν λόγω πηγές διευκρίνισαν ότι δεν τέθηκε θέμα εκλογών ή προσώπων που θα μπουν στην κυβέρνηση και εκτίμησαν ότι στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα υπάρξει σύγκλιση.

Αλ. Τσίπρας: Τελειώσατε κ. Σαμαρά

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το βράδυ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, 
κατά την ομιλία του σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής» είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

YOUTUBE/LEFTGRVIDEOS
Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα - 1

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα 17/6

Με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει με την ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας κλιμάκωσε την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό: «Αυτό είναι η κοινή πεποίθηση, το τελεσίδικο μήνυμα από τον αγώνα της ΕΡΤ και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που σαρώνει όλη την Ελλάδα. Τελειώσατε κ. Σαμαρά, γιατί έχετε εκθέσει τη χώρα διεθνώς. Σε αυτή τη βίαιη ενέργεια, στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στην προσπάθεια για επιβολή του σκότους στις ζωές των ανθρώπων είστε απελπιστικά μόνος, αλλά όχι εντελώς μόνος ... Όλοι ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στο σκοτάδι. Ένας μόνο σύμμαχος σας έμεινε κ. Σαμαρά. Η Χρυσή Αυγή. Μόνο οι νεοναζί συμφωνούν με τα αίσχη σας».

YOUTUBE/LEFTGRVIDEOS
Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα - 2

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα 17/6

Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ καταγγέλλοντας «καταστρατήγηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας» με την απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, «η πρόσφατη απαράδεκτη και κυνική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με συνοπτικές διαδικασίες, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επιχειρεί την εξαΰλωση ενός δημόσιου αγαθού, προσβάλλει το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών, υποβαθμίζει και απομονώνει τις ακριτικές περιοχές και τους απόδημους Έλληνες».

Π. Καμμένος: Με δικαστική βούλα τελείωσαν τα όνειρα θερινής νυκτός του κ. Σαμαρά

Τα όνειρα θερινής νυκτός της Πολιτικής Άνοιξης του κ. Σαμαρά τελείωσαν και με δικαστική βούλα, σχολίασε ο Πάνος Καμμένος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στο θέατρο της Δευτέρας έπεσε η αυλαία. Η τραγωδία του ελληνικού λαού συνεχίζεται. Ο θεατρικός επιχειρηματίας κ. Σόιμπλε έρχεται να δώσει εντολές στους κομπάρσους της Ελληνικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς είχε δηλώσει: «Το "μαύρο" στην ΕΡΤ "μαύρισε" τον κ. Σαμαρά και μετέτρεψε το success story σε succert story του αυταρχισμού, της λογοκρισίας, της μνημονιακής προπαγάνδας, της φτώχειας και των απολύσεων. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε και αν πράξει ο κ. Σαμαράς στο μέλλον».

Χρυσή Αυγή: Δεν τόλμησαν να κάνουν εκλογές

Δεν τόλμησαν να κάνουν εκλογές οι τρεις αρχηγίσκοι και συμφώνησαν σε όλα υπό τον φόβο της Χρυσής Αυγής, σχολίασε η Χρυσή Αυγή μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

«Οι ξένοι τοκογλύφοι τρέμουν τη ραγδαία άνοδο του Εθνικιστικού Κινήματος, που θα σάρωνε τα πάντα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως «μία πανίσχυρη Χρυσή Αυγή είναι η μόνη εγγύηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας».

ΚΚΕ: Όχι στις συνταγές των κομμάτων του νέου διπολισμού

NAFTEMPORIKI.GR/ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Όχι στις συνταγές που προτείνουν τα κόμματα «του νέου διπολισμού» είτε με πυρήνα τη ΝΔ είτε το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως είπε ο Κουτσούμπας η διέξοδος βρίσκεται στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, πρόσθεσε καλώντας τον λαό «να γυρίσει την πλάτη στα τερτίπια στις επιδιώξεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που μοναδικό σκοπό έχουν να καθίσουν στο σβέρκο του λαού για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των μονοπωλίων και της ΕΕ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή