Τουρκία: Νέα μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

Σκληρή γραμμή τηρεί ο Ερντογάν
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 18:57
UPD:21:28
EPA/KERIM OKTEN

Στη φωτογραφία, διαδηλωτής πετά πίσω προς το μέρος της αστυνομίας δακρυγόνο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πλατεία Ταξίμ.

A- A A+

Γεμάτη με διαδηλωτές είναι για 12η νύκτα η περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Αντίσταση» όταν η αστυνομία υποχώρησε στο ανατολικό άκρο της πλατείας, επιτρέποντας την είσοδο των διαδηλωτών, μετά από ώρες συγκρούσεων με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού από πλευράς των αρχών ασφαλείας.

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος, η τουρκική αστυνομία έκανε εκ νέου χρήση δακρυγόνων και απομάκρυνε προς τους γύρω δρόμους τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε έναν χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο φορέας «Αλληλεγγύη Ταξίμ», ο οποίος συστάθηκε σαν βασικός εκφραστής των διαμαρτυριών γύρω από την τύχη του πάρκου Γκεζί, το οποίο βρίσκεται εντός της συγκεκριμένης πλατείας της Κωνσταντινούπολης..

Αναφερόμενος στην πρωινή επέμβαση της αστυνομίας, ο φορέας σημείωνε ότι «στηρίζουν ελπίδες στη δημιουργία της εντύπωσης ότι επέρχεται διαφοροποίηση μεταξύ διαδηλωτών και περιθωριακών».

Ως προς τη συνάντηση που θα έχει αύριο μια αντιπροσωπεία με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Στην ανακοίνωση εκφράζεται τέλος «ανησυχία» για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση».

Στο Γκεζί εισήλθαν για λίγο αστυνομικές δυνάμεις

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας πέρασαν την Τρίτη για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών που συνεχίζονται επί δύο εβδομάδες και έχουν μετατραπεί σε πανεθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας συγκεντρώθηκαν κάτω από τα δένδρα στην άκρη του πάρκου και παρέμειναν εκεί για περίπου 10 λεπτά της ώρας πριν αποσυρθούν πίσω στη γειτονική πλατεία Ταξίμ.

Δεν είναι σαφές γιατί μπήκαν στο πάρκο ή γιατί αποχώρησαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών.

Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχαν εισέλθει εξάλλου από την Τρίτη το πρωί στην πλατεία Ταξίμ και αφαίρεσαν τα πανό των διαδηλωτών από ένα κτίριο που δεσπόζει στην πλατεία.

Δεν υπήρξε ένδειξη ότι θα κινηθούν για να διαλύσουν τις σκηνές ή να αφαιρέσουν τα πανό και τις σημαίες που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το πάρκο.

Οι συγκρούσεις αστυνομίας και ομάδων διαδηλωτών σε όλο το μήκος και πλάτος της πλατείας Ταξίμ συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού και τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες και πυρπόληση οχημάτων.

Προσαγωγή 73 δικηγόρων

Η τουρκική αστυνομία, εξάλλου, προσήγαγε σήμερα 73 δικηγόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών που είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε η παράταξή τους.

«Ο αριθμός των συλληφθέντων δικηγόρων έχει φθάσει τους 73», ανακοίνωσε σε μήνυμά της στο Twitter η Ένωση Σύγχρονων Δικηγόρων (CHD).

Οι δικηγόροι αυτοί, οι οποίοι συμμετέχουν απεργώντας στις κινητοποιήσεις από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προ 12ημέρου, είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αστυνομία, η οποία ανακατέλαβε δια της βίας την πλατεία Ταξίμ. Φώναζαν «το Ταξίμ είναι παντού» και «η αντίσταση είναι παντού», σύμφωνα με ένα δικηγόρο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία επενέβη τότε στο δικαστικό μέγαρο για να τους απομακρύνει. Οι κρατούμενοι δικηγόροι προσήχθησαν έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία, ανακοίνωσε η Ένωση.

«Οι δικηγόροι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο δικαστικό μέγαρο διαμηνύουν πως θα παραμείνουν στη θέση τους ωσότου αφεθούν ελεύθεροι οι συνάδελφοί τους», προσθέτει η CHD.

Σε αποχώρηση από το πάρκο Γκεζί κάλεσε ο Ερντογάν

Σε νέες δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν από το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ υποστήριξε πως το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αποτελεί μέρος εσκεμμένης προσπάθειας να πληγεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας.

«Τους καλώ να αποσυρθούν από το πάρκο και το ζητώ ως πρωθυπουργός» της χώρας, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ΑΚΡ.

«Μέσω των γεγονότων αυτή έχει στοχοποιηθεί η τουρκική οικονομία», υποστήριξε και κατήγγειλε προσπάθειες διαστρέβλωσης της εικόνας της Τουρκίας, στο πλαίσιο «οργανωμένου σχεδίου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή