Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 08:04
UPD:11:58
REUTERS/OSMAN ORSAL
A- A A+

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας εισήλθαν στην πλατεία Ταξίμ, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που βρίσκονταν εκεί διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της πλατείας.

REUTERS

Στη συνέχεια εκσκαφείς διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από την πλατεία, ενώ η αστυνομία αφαίρεσε τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτηρίου το οποίο βλέπει στην Ταξίμ.

REUTERS

Η αστυνομία δεν κινήθηκε κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί, η αναμόρφωση του οποίου έδωσε το έναυσμα για τις μεγάλες διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

REUTERS

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού αιτιολόγησε την επέμβαση αστυνομίας με το επιχείρημα ότι οι διαδηλωτές που την είχαν καταλάβει εδώ και 12 ημέρες αμαύρωναν την εικόνα της Τουρκίας.

YOUTUBE/RUSSIATODAY

«Το θέαμα (αυτών των διαδηλωτών) ενοχλούσε τον πληθυσμό και αμαύρωνε την εικόνα της χώρας στον κόσμο», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την πρωινή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στην πλατεία Ταξίμ σε περιθωριακά στοιχεία.

YOUTUBE/ASSOCIATEDPRESS

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς πως ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους ηγέτες της «Πλατφόρμας του Πάρκου Γκεζί».

YOUTUBE/RUSSIATODAY

Οι κινητοποιήσεις της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αντιτίθεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ταξίμ στην οποία θέλει να προχωρήσει η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσαν το έναυσμα για να αρχίσουν οι πλέον δυναμικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στη χώρα από το 2002, οπότε και ο Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο.

YOUTUBE/AMNESTYINTERNATIONAL

«Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και εκείνος συμφώνησε να μιλήσει με τους διοργανωτές», δήλωσε ο κ. Αρίντς τη Δευτέρα το απόγευμα, με στόχο, όπως είπε, να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή