Τουρκία: Προσωρινή εκκένωση της πλατείας Ταξίμ από την αστυνομία

Σκληρή στάση προκρίνει ο Ερντογάν
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 13:54
UPD:17:42
REUTERS/STOYAN NENOV
A- A A+

Στο πάρκο Γκεζί εισέβαλαν ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, πυροδοτώντας εκτεταμένες συγκρούσεις σε όλη την έκταση της πλατείας Ταξίμ το μεσημέρι της Τρίτης.

Νωρίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός είχε ζητήσει την αποχώρηση των διαδηλωτών από το πάρκο.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας παρέμειναν στο πάρκο για περίπου 10 λεπτά της ώρας πριν αποσυρθούν στη γειτονική πλατεία Ταξίμ. Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο μπήκαν στο πάρκο, ούτε γιατί αποχώρησαν, ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Καλώ τους διαδηλωτές να αποσυρθούν από το πάρκο και το ζητώ ως πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε προηγουμένως ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ΑΚΡ.

«Μέσω των γεγονότων αυτών έχει στοχοποιηθεί η τουρκική οικονομία», υποστήριξε και κατήγγειλε προσπάθειες διαστρέβλωσης της εικόνας της Τουρκίας, στο πλαίσιο «οργανωμένου σχεδίου».

Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης  ότι οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η Τουρκική Ένωση Ιατρών (TBB).

Ο τέταρτος νεκρός είναι ένας 26χρονος εργάτης, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επλήγη στο κεφάλι από πολλούς πυροβολισμούς της αστυνομίας - σενάριο, ωστόσο, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με την TBB, ο αριθμός των τραυματιών από τις ταραχές που συγκλονίζουν εδώ και 12 ημέρες την Τουρκία , ανέρχεται σε 4.947.

Η TBB ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα πως ένας 47χρονος εργάτης υπέστη καρδιακή προσβολή στο περιθώριο των διαδηλώσεων στις 5 Ιουνίου στην Άγκυρα και πρόσθεσε πως ερευνά αν ο θάνατός του συνδέεται με τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή