Ερντογάν: Η υπομονή έχει τα όριά της

Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013 19:07
UPD:20:28
REUTERS/UMIT BEKTAS

Υποστηρικτές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

A- A A+

Με σκληρή φρασεολογία έναντι των διαδηλωτών εκφράστηκε για ακόμη μία φορά σήμερα ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο της Άγκυρας όπου έτυχε θερμής υποδοχής από χιλιάδες υποστηρικτές του.

«Ήμαστε υπομονετικοί, θα είμαστε υπομονετικοί, αλλά η υπομονή έχει τα όριά της», προειδοποίησε ο Ερντογάν. 

Υπεραμυνόμενος των πολιτικών του, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες».

Επανέλαβε μάλιστα τον χαρακτηρισμό «πλιατσικολόγοι», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια».

Εξαπέλυσε επίσης απειλές κατά του «λόμπι του επιτοκίου». «Μία, δύο ή τρεις τράπεζες, εσείς που ξεκινήσατε αυτή τη μάχη εναντίον μας, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά», τόνισε. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Τουρκία: Τους υποστηρικτές του κατεβάζει στους δρόμους ο Ερντογάν

Στην Άγκυρα επέστρεψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε συνόδευαν εκατοντάδες οπαδοί του. Πολλοί από αυτούς έδωσαν το παρόν στις έξι συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε σε μόλις μια ημέρα. Το μήνυμα Ερντογάν είναι σαφές. Η υπομονή του στο θέμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αρχίζει να εξαντλείται. Αποκαλώντας τους διαδηλωτές πλιατσικολόγους για μια ακόμα φορά, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους δικούς του υποστηρικτές να ετοιμαστούν για συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στην Άγκυρα πάντως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καλά κρατούν.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν ενώπιον ένθερμων υποστηρικτών του, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για σένα Ταγίπ». 

Νωρίτερα από τα Άδανα, ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους οπαδούς του «να δώσουν ένα μάθημα» στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014.

«Δεν απομένουν παρά επτά μήνες, έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα με δημοκρατικά μέσα στις κάλπες», τόνισε σε ομιλία του από το αεροδρόμιο της πόλης.

Επιμένοντας στη σκληρή στάση έναντι των διαδηλωτών, χρησιμοποίησε εκ νέου τους όρους «βάνδαλοι» και «αναρχικοί» για να τους χαρακτηρίσει. «Είναι δειλοί», είπε, «σε τέτοιο σημείο που υβρίζουν τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας» και για μία ακόμη φορά τόνισε πως στην κυβερνησή του εκπροσωπούνται όλοι οι Τούρκοι, χωρίς διακρίσεις. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στα Άδανα χθες το βράδυ σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΑΚΡ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία απομάκρυνε από την περιοχή γυναίκες και παιδιά, αλλά οι αντίπαλες ομάδες συνέχισαν να συγκρούονται πετώντας πέτρες και ξύλα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή