Ερντογάν: Επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης οι διαδηλώσεις

Αιχμές και για ομάδες οι οποίες «δεν επιθυμούν επίλυση του Κουρδικού»
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 18:37
UPD:20:45
EPA/TOLGA BOZOGLU

«Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

A- A A+

Επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης εξακολουθεί να θεωρεί τις διαδηλώσεις ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως σημείωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη σε ημερίδα με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και μεγάλη εκστρατεία ψεμάτων από τα κοινωνικά μέσα», είπε ο κ. Ερντογάν και, αναφερόμενος στους διαδηλωτές, τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής».

Μέχρι σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες». Σήμερα πρόσθεσε άλλον έναν ισχυρισμό, αναφερόμενος στη διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό για την απομάκρυνση των αντρών του ΡΚΚ από την Τουρκία και τη σταδιακή επίλυση του Κουρδικού.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν και τόνισε ότι «η κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους χώρους, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».

Όποιος θέλει να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει στις κάλπες, δήλωσε ο κ. Ερντογάν και τόνισε ότι δεν θα γίνει δεκτή καμία επίθεση κατά της λαϊκής βούλησης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Προσευχή για τους νεκρούς των επεισοδίων στην Τουρκία

Οι διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ για όγδοη ημέρα προσευχήθηκαν για αυτούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Επέκρινε δε και την ΕΕ λέγοντας ότι «η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για «εμπόδια» τα οποία προβάλλει η ΕΕ.

Το Σάββατο η Εκτελεστική Επιτροπή του AKP

Η εκτελεστική επιτροπή του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν θα συζητήσει εκτάκτως το Σάββατο σχετικά με την κρίση η οποία έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Η συνεδρίαση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Οι διαμαρτυρίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για το νέο σύνταγμα και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του κυβερνητικού κόμματος για την αυριανή συνάντηση.

Η σύγκλιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο απαιτεί την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο η Άγκυρα απέφευγε μέχρι τώρα να κάνει, επικαλούμενη τον κίνδυνο να επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές κουρδικές οργανώσεις.

Από το κυβερνητικό κόμμα αφήνουν να εννοηθεί ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση. «Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί διοικητές είναι μια από τις λύσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν στη συνταγματική μεταρρύθμιση», σημειώνουν και καλούν την αντιπολίτευση να σταματήσει να εμποδίζει την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή