Τουρκία: «Όχι» APK σε πρόωρες εκλογές

Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 19:13
UPD:22:31
REUTERS/UMIT BEKTAS

Φωτογραφία από την αντικυβερνητική διαδήλωση της Πέμπτης στο κέντρο της Άγκυρας.

A- A A+

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες στην Τουρκία είπε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, διαψεύδοντας τις φήμες που ήθελαν τον Ταγίπ Ερντογάν να επισπεύδει τις προγραμματισμένες για το 2015 βουλευτικές εκλογές, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι γενικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015. Αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΚP Χουσεΐν Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. 

Οπως είπε, «η κυβέρνηση δουλεύει ρολόι. Δεν υπάρχει τίποτα δεν επιβάλλει πρόωρες εκλογές».

«Ο κόσμος», πρόσθεσε, «αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και στην Τουρκία τα πράγματα πάνε καλά. Οι εκλογές δεν διενεργούνται επειδή ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους».

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι απαιτείται ανανέωση της εξουσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί είπε πως «δεδομένου ότι η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση».

«Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας», πρόσθεσε.

Νέα ογκώδης διαδήλωση στην Ταξίμ

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι αψηφώντας την έκκληση που απηύθυνε χθες ο Ερντογάν για τερματισμό των διαδηλώσεων, συγκεντρώθηκαν και πάλι στην κεντρική πλατεία Ταξίμ,.

Εκεί πριν από μία εβδομάδα αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως μια εκστρατεία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να κτίσει πάνω στο πάρκο και εξελίχθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση λαϊκής οργής απέναντι στον Ερντογάν και του ισλαμικών καταβολών κόμματός του, οδηγώντας στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών.

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, χιλιάδες οπαδοί από τις τρεις κυριότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης, την Μπεσίκτας, τη Γαλατασαράι και τη Φενερμπαξέ, που έχουν βοηθήσει να οργανωθούν ορισμένες από τις διαδηλώσεις, πραγματοποίησαν πορεία στην Ταξίμ φωνάζοντας «Ταγίπ, παραιτήσου;» και «Χέρι με χέρι κατά του φασισμού».
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή