Ελπίζοντας να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους, ένας βετεράνος 4 διαστημικών αποστολών θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από το Διάστημα, αποκαλύπτοντας τα μυστικά των πυραύλων μέσα από μία διαδραστική εκτόξευση.
Ως προσκεκλημένος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο ελβετός αστροναύτης της ESA, Κλωντ Νικολιέ, θα πραγματοποιήσει ομιλία, με τίτλο «Βήματα στο Διάστημα», στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας.
Η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Αστροφυσικής, που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Ρόδο, από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου και έχει προσελκύσει 250 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Πολλά επιμέρους επιστημονικά πεδία
Παράλληλα, μία ώρα πριν την ομιλία, στις 7 το απόγευμα, οι επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης θα ετοιμάσουν πυραύλους νερού και θα τους εκτοξεύσουν - με τη βοήθειά του κοινού - στην είσοδο του Ιδρύματος, αποδεικνύοντας πως, παρόλο που η Πυραυλική, ως επιστημονικός κλάδος, συνδυάζει πολλά επιμέρους επιστημονικά πεδία, όπως αυτά της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Μηχανικής, της Αεροδυναμικής κ.ά., οι βασικές φυσικές αρχές που διέπουν την κίνηση ενός πυραύλου είναι αρκετά απλές.
Έτσι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτές τις αρχές να εφαρμόζονται στην ειδικά σχεδιασμένη δραστηριότητα, στην οποία η Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποκαλύπτει τα μυστικά των πυραύλων μέσα από μία διαδραστική εκτόξευση!
Με πάνω από 1.000 ώρες στο Διάστημα
Ο Κλωντ Νικολιέ σπούδασε Φυσική και Αστροφυσική, έγινε πιλότος και, αργότερα, δοκιμαστής πιλότος. Το 1978, επιλέχθηκε στην πρώτη ομάδα αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), όπου και παρέμεινε για σχεδόν 30 χρόνια, ενώ το 1980, έγινε μέλος ομάδας αστροναυτών της NASA για εκπαίδευση σε Διαστημικά Λεωφορεία.
Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 6.300 ώρες πτήσης, με 3.800 ώρες ως πιλότος αεριωθούμενων αεροσκαφών και έχει συμπληρώσει πάνω από 1.000 ώρες στο Διάστημα. Στην αποστολή STS - 103, έκανε έναν διαστημικό περίπατο με διάρκεια άνω των 8 ωρών, για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Το 2007, αποσύρθηκε από τον ΕΟΔ και σήμερα είναι Καθηγητής στην Ēcole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EFPL), όπου διδάσκει και συμμετέχει στο πρόγραμμα «Solar Impulse», με στόχο την κατασκευή αεροσκάφους που θα λειτουργεί αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια και θα κάνει τον γύρο του κόσμου με έναν πιλότο. Τέλος, έχει λάβει τίτλο επίτιμου Διδάκτορα από το EFPL, καθώς και από τα Πανεπιστήμια της Γενεύης και της Βασιλείας.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου: λεωφ. Συγγρού 387 - Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9469600. Η διανομή των δελτίων θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στη Γραμματεία, στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική γλώσσα. Οι χώροι του Ιδρύματος είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].