Στην Τύνιδα ο Ερντογάν

Σε διαδήλωση κατά του τούρκου πρωθυπουργού καλεί η αντιπολίτευση της Τυνησίας
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 00:34
UPD:07:49
EPA/STR

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Άλι Λάραγεντ (δεξιά).

A- A A+

Στην Τύνιδα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο Μάγρεμπ, έφτασε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον Κ. Ερντογάν υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Άλι Λάραγεντ, με τον οποίο αναμένεται να έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η αντιπολίτευση στην Τυνησία έχει απευθύνει κάλεσμα μέσω Διαδικτύου για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά του τούρκου πρωθυπουργού μπροστά από την έδρα των τυνήσιων εργοδοτών, όπου ο Ερντογάν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία.

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν είναι «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας»

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι η Τουρκία δεν είναι μια «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κυρίως για την Συρία, αλλά και για την κατάσταση στην Τουρκία.

Ο Κέρι είχε καταδικάσει τη Δευτέρα την χρήση «υπερβολικής βίας» από την τουρκική αστυνομία και είχε ζητήσει την διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για τα περιστατικά.

Αντιδρώντας στην κριτική αυτή, ο Νταβούτογλου δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία «δεν είναι μια δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τούρκος διπλωμάτης.

Σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον θεωρεί την Τουρκία ως μια «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Πάσκι περιορίστηκε να απαντήσει με ένα «όχι».

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι ωστόσο χαιρέτισε την συγγνώμη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προς τα θύματα της αστυνομικής βίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή