Συρία: Απέτυχε η προπαρασκευαστική, προς τον Ιούλιο οδεύει η «Γενεύη 2»

Δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 17:22
UPD:19:22
EPA/VIOLAINE MARTIN / HANDOUT

O ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ (κέντρο) κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία.

A- A A+

Για αποτυχία της συνάντησης ρώσων και αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία έκανε λόγο ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι το ποιοι ακριβώς θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Η συριακή αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη συριακή κυβέρνηση, δεν έχει λάβει μια ξεκάθαρη και τελική απόφαση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Γκατίλοφ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ειρηνευτική διάσκεψη, γνωστή ως «Γενεύη 2», δεν πρόκειται να διεξαχθεί μέσα στον Ιούνιο, όπως αναμενόταν.

Μπραχίμι: «Πιθανότατα τον Ιούλιο»

Τον Ιούλιο ανέφερε ως πιθανότερο χρόνο διεξαγωγής της διάσκεψης, από την πλευρά του, ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης.

Ο κ. Μπραχίμι σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου πολέμου δεν είναι έτοιμες να αφοσιωθούν στην επιτυχία μιας διάσκεψης. Συμπλήρωσε δε ότι θα προεδρεύσει ο ίδιος σε νέες προπαρασκευαστικές συνομιλίες στις 25 Ιουνίου.

Υπό τον έλεγχο του στρατού το Κουσέιρ

Τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Κουσέιρ έχει πλέον ο συριακός στρατός, μετά από μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε πριν από τρεις εβδομάδες με επίκεντρο τη στρατηγική πόλη που βρίσκεται στη μεθόριο με τον Λίβανο, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar.

Eπειτα από επίθεση τριών εβδομάδων, «ο στρατός αποκατέστησε την ασφάλεια σε ολόκληρη την πόλη του Κουσέιρ», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Ο αραβικός συριακός στρατός ελέγχει πλήρως την περιοχή του Κουσέιρ στην επαρχία Χομς, αφού σκότωσε και αιχμαλώτισε μεγάλο αριθμό τρομοκρατών», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ikhbariya, ενώ το Al-Manar μετέδωσε ότι «η πόλη του Κουσέιρ εγκαταλείφθηκε πλήρως από τους ένοπλους απέναντι στην προέλαση του στρατού».

Την κατάληψη του Κουσέιρ από τον στρατό του συριακού καθεστώτος και τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο στρατός και η Χεζμπολάχ κατόρθωσαν να καταλάβουν το Κουσέιρ, έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης κατά τη διάρκεια της νύκτας. Οι ομάδες των ανταρτών οπισθοχώρησαν προς άλλες περιοχές εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης επιβεβαιώνει την ήττα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Κουσέιρ. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της στο Facebook αναφέρει: «Ναι αδελφοί μας, χάσαμε μία μάχη ... αλλά συνεχίζουμε να πολεμούμε εναντίον χιλιάδων λιβανέζων μισθοφόρων» της Χεζμπολάχ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή