Οκτώ προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ στο ν/σ για τους δανειολήπτες

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 16:52
UPD:16:57
Eurokinissi/EUROKINISSI

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010».

A- A A+

Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών τουλάχιστον έως 31-12-2014 και επέκταση του νόμου για τους δανειολήπτες εκτός από τα εξυπηρετούμενα δάνεια και σ’ αυτά που σταμάτησαν να εξυπηρετούνται τους τελευταίους 18 μήνες, ανεξάρτητα από το επάγγελμα του οφειλέτη, πρότεινε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου κατά τη συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης, τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η μακρόχρονη αναμονή στα Ειρηνοδικεία,, καθώς και να εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νόμου και οι επαγγελματίες, με την επισήμανση ότι χρειάζονται νέοι κανόνες ρύθμισης και για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Συνολικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε οκτώ προτάσεις βελτίωσης του νομοσχεδίου που αναλυτικά έχουν ως εξής:

1) Παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως 31-12-2014

2) Να επεκταθεί η ισχύς του νόμου εκτός από τα εξυπηρετούμενα δάνεια και σ’ αυτά που σταμάτησαν να εξυπηρετούνται τους τελευταίους 18 μήνες, ανεξάρτητα από το επάγγελμα του οφειλέτη .

3) Να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια

4) Να ενταχθούν και τα δάνεια του ΟΕΚ

Ως προς τις αλλαγές στον ν. 3869/10:

5) Να μην καταργηθεί αλλά να αναβαθμιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω συσσώρευση υποθέσεων στα ειρηνοδικεία

6) Η υποχρέωση της καταβολής του 10% να ισχύει ΜΟΝΟ όταν η τράπεζα ανταποκριθεί, επί της ουσίας, στον εξωδικαστικό ή προδικαστικό συμβιβασμό και καταθέσει συγκεκριμένη αντιπρόταση και εφόσον αυτή δεν θα γίνει δεκτή από τον οφειλέτη.

7) Να ενταχθούν στον ν. 3869/10 και οι επαγγελματίες

8) Να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος ατομικός, τραπεζικός λογ/σμός 1.500 ευρώ, κοινός 2.000 ευρώ.

Ο κ. Κεγκέρογλου δεν παρέλειψε  να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταψηφίσει τον Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επί τις αρχής και επί όλων των άρθρων, «εμφανίζεται σήμερα ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του. «Ελπίζω αυτή ότι αυτή η αλλαγή στάσης να είναι πραγματική πολιτική μεταμέλεια» είπε και έκλεισε την τοποθέτησή του καλώντας τον υπουργό να αποδεχθεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να «ψηφίσουμε έναν αποτελεσματικό νόμο που θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή