Η νεφρική υγεία ξεκινά από τη μήτρα

Μελέτη διεθνούς ομάδας ερευνητών
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 18:45
UPD:18:46
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Οι συνθήκες που επικρατούν στη μήτρα επηρεάζουν την ανάπτυξη των νεφρών και την πορεία της υγείας του παιδιού και μάλιστα όχι μόνο αμέσως μετά τη γέννησή του, αλλά και για διάστημα δεκαετιών.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη διεθνούς ομάδας ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή John Bertram από το Πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες για τη νεφρική υγεία, την ανάπτυξη των νεφρών και τα αποτελέσματά της στην υγεία μετά την ενηλικίωση.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet, προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και τους παράγοντες κινδύνου που έχουν να κάνουν με την πρόωρη γέννηση, με τον μικρό αριθμό νεφρώνων (μονάδες φιλτραρίσματος που διαθέτει κάθε νεφρός).

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος γεννιέται έχοντας κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο νεφρώνες και χάνει περίπου 6.000 κάθε χρόνο. Ωστόσο, η νέα έρευνα έδειξε ότι από άνθρωπο σε άνθρωπο υπάρχει μεγάλη διαφορά στον αριθμό των νεφρώνων, ο οποίος προφανώς συνδέεται με το βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση.

Αυτό σημαίνει πως όσο μικρότερο είναι το βάρος, τόσο μικρότερος είναι και ο αριθμός των νεφρώνων, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της υγείας του παιδιού και μετά την ενηλικίωσή του.

«Ο νεφρός είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος κατά τη ζωή πριν τη γέννηση, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός παύει να αναπτύσσει νεφρώνες κατά την 36η εβδομάδα της κύησης», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο καθηγητής Bertram. «Αυτό σημαίνει ότι για ένα παιδί που γεννιέται τότε, η διαδικασία του σχηματισμού νεφρώνων σταματά και δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή