Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη νεφρική λειτουργία στους εφήβους

Mελέτη από επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς
Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 09:56
UPD:09:59
SHUTTERSTOCK

«Το κάπνισμα, παθητικό ή μη, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εφήβους και καταλήγει σε προβλήματα υγείας που εμφανίζονται σύντομα ή σε βάθος χρόνου», αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

A- A A+

Η έκθεση στον καπνό των τσιγάρων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νεφρική λειτουργία στους εφήβους. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και τη λειτουργία των νεφρών, η οποία μάλιστα ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν στοιχεία από 7.516 μαθητές ηλικίας από 12 έως 17 ετών, από τους οποίους κάποιοι κάπνιζαν, ενώ οι υπόλοιποι ήταν εκτεθειμένοι στον καπνό των άλλων. «Το κάπνισμα, παθητικό ή μη, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εφήβους και καταλήγει σε προβλήματα υγείας που εμφανίζονται σύντομα ή σε βάθος χρόνου», αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Παλαιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος και καρκίνου, τη μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργία των πνευμόνων, τα πρόωρα συμπτώματα αρτηριοσκλήρυνσης, αλλά και την αύξηση του κινδύνου θανάτου στην εφηβεία.

Ακόμη, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το κάπνισμα αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του Κρον και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τον δρ Jeffrey Fadrowski, επίκουρο καθηγητή παιδικής νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς και εκ των συντακτών της έκθεσης, «οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανή έκθεση στον καπνό των τσιγάρων και να κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις για τη μείωσή της».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προστασία των παιδιών από τον καπνό των τσιγάρων είναι απαραίτητη, καθώς σχεδόν το 80% των ενηλίκων που καπνίζουν ξεκινούν το πολύ από τα 18 τους χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή