Google: Hλιακό πάρκο η πρώτη επένδυση στην Αφρική

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 10:51
UPD:13:27
GOOGLE

Σύμφωνα με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσό, το πρότζεκτ θα οδηγήσει στη δημιουργία 300 προσωρινών και 50 μόνιμων θέσεων εργασίας.

A- A A+

Έπειτα από σειρά μεγάλων επενδύσεων κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Google «φλερτάρει» με την αφρικανική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας, ανακοινώνοντας τη διοχέτευση 12 εκ. δολαρίων στο Jasper Power Project, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 96 μεγαβάτ, στη δυτική Νότια Αφρική.

«Καθώς αναζητούμε επενδύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας, κοιτάζουμε πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, σε μέρη του κόσμου όπου αυτές οι επενδύσεις μπορούν να φέρουν ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα», αναφέρει η Google στο επίσημο blog της. Υποστηρίζει ότι, μόλις ολοκληρωθεί, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ηλιακές εγκαταστάσεις στην ήπειρο, παράγοντας αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 30.000 νοικοκυριών στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσό, το πρότζεκτ θα οδηγήσει στη δημιουργία 300 προσωρινών και 50 μόνιμων θέσεων εργασίας, αποφέροντας κέρδη 26 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών της αναγκών από ορυκτά καύσιμα.

Ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν παρέχεται, αλλά κατά το διευθυντή πρωτοβουλιών ενέργειας και βιωσιμότητας της Google Ρικ Νίνταμ, στόχος της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης είναι τα 18GW ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030. Σήμερα, η χώρα παράγει 44GW από όλες της τις πηγές.

«Όταν σκεφτόμαστε να επενδύσουμε σε ένα πρότζεκτ ανανεώσιμης ενέργειας, επικεντρωνόμαστε σε δύο βασικούς παράγοντες: αρχικά, επιδιώκουμε μόνο επενδύσεις που πιστεύουμε ότι είναι οικονομικά συμφέρουσες, συνεπώς οι πόροι και οι πολιτικές της Νότιας Αφρικής για την ανανεώσιμη ενέργεια, την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», εξηγεί ο Νίνταμ στο blog του ομίλου.

«Δεύτερον, αναζητούμε πρότζεκτ που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν το τοπίο, δηλαδή έργα που θα τονώσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας ανανεώσιμης ενέργειας και θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας.»

Πριν από πέντε χρόνια, η Νότια Αφρική «παρέλυσε» μετά από συνεχόμενα μπλακ άουτ, τα οποία επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξή της. Έκτοτε η κυβέρνηση υποστηρίζει με ενεργό τρόπο την ενίσχυση των ΑΠΕ, μεταξύ άλλων μέσω ενός μεγάλου προγράμματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών από εγχώριους και ξένους ομίλους, οι οποίοι φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν μερίδιο στην πολλά υποσχόμενη αγορά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή