Ζιμπάμπουε: Μέχρι τις 31 Ιουλίου οι εκλογές

Εντολή στον πρόεδρο Μουγκάμπε
Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 16:51
UPD:17:14
REUTERS/PHILIMON BULAWAYO

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το ανώτατο δικαστήριο της Ζιμπάμπουε όρισε την 31 Ιουλίου ως την καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην αφρικανική χώρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα πρέπει να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών «το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Μουγκάμπε, επικεφαλής του κόμματος Zanu-PF, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τον ηγέτη του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή και βασικό πολιτικό του αντίπαλο, Μόργκαν Τσβανγκιράι, στις επερχόμενες κάλπες.

Ο κ. Τσβανγκιράι είναι από το 2008 πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία σχηματίστηκε για να αποφευχθεί η αιματοχυσία μετά τις αμφισβητούμενου κύρους εκλογές του 2008.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ετέθη και επισήμως σε ισχύ το νέο σύνταγμα της χώρας, το οποίο είχε εγκριθεί με δημοψήφισμα τον Μάρτιο.

Η αντιπολίτευση ζητεί οι εκλογές να διεξαχθούν αργότερα μέσα στο 2013, ώστε οι αλλαγές στο σύνταγμα να βρουν πρακτική εφαρμογή.

Ο κ. Μουγκάμπε βρίσκεται στην εξουσία από το 1980 και εμφανίζεται υπέρμαχος της διεξαγωγής των εκλογών σε σύντομο χρόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή