Ζιμπάμπουε: Έγκριση του νέου συντάγματος με συντριπτική πλειοψηφία

Είχε τη στήριξη αμφότερων των πολιτικών στρατοπέδων
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 15:46
REUTERS/PHILIMON BULAWAYO

O πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

A- A A+

Την πρόταση για το νέο σύνταγμα, με το οποίο περιορίζονται οι εκτελεστικές αρμοδιότητες του προέδρου της χώρας, ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες της Ζιμπάμπουε στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας.

Ο νέος συνταγματικός χάρτης εγκρίθηκε με ποσοστό το οποίο προσεγγίζει το 95% και υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα πολιτικά ρεύματα της χώρας, όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον πρωθυπουργό Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι υποχρεώθηκαν σε συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2008.

Η συμμετοχή ξεπέρασε το ήμισυ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι φθάνουν τα έξι εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα της Ζιμπάμπουε, ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του για περισσότερες από δύο πενταετείς θητείες.

Ωστόσο, το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ κι έτσι ο 89χρονος σήμερα κ. Μουγκάμπε έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο για τις επόμενες δύο πενταετίες.

Τα προεδρικά διατάγματα θα χρειάζονται την έγκριση συγκεκριμένης πλειοψηφίας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η διάλυση του κοινοβουλίου θα απαιτούν πλέον πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά τις επόμενες εκλογές.

Η αλλαγή του συνταγματικού χάρτη και το σχετικό δημοψήφισμα ήταν μέρος της διακομματικής συμφωνίας του 2008 και ο κ. Τσβανγκιράι είχε δηλώσει ότι καμία νέα εκλογική μάχη δεν θα είχε νόημα πριν την έγκριση του νέου συντάγματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή