Ο «μάντης» του Twitter

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 13:08
UPD:13:08
REUTERS/© Regis Duvignau / Reuters
A- A A+

Το Twitter έχει εξελιχθεί στο πλέον άμεσο μέσον μαζικής επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, καθώς τα μικρά, σύντομα tweets μπορούν να διαδοθούν μέσα σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες. Τα πρώτα λίγα λεπτά θεωρούνται καθοριστικά για την απήχηση ενός tweet, καθώς τότε είναι το πλέον «καυτό» χρονικό διάστημα όσον αφορά τα retweets.

Ο Ταουχίντ Ζαμάν, καθηγητής του ΜΙΤ Sloan, ανέπτυξε έναν τρόπο πρόγνωσης της απήχησης ενός tweet, βάσει του τι συμβαίνει κατά τα πρώτα λεπτά της «ζωής» του. Ο ίδιος εξηγεί τη συλλογιστική σε paper υπό τον τίτλο «A Bayesian Approach for predicting the popularity of tweets» (Tauhid Zaman, Emily B.Fox, Eric T. Bradlow) και ισχυρίζεται πως είναι δυνατή η πρόβλεψη του αριθμού των retweets που θα γίνουν.

Όπως αναφέρει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, «προβλέπουμε την δημοφιλία των μικρών μηνυμάτων- tweets που δημιουργούνται στη σελίδα microblogging που είναι γνωστή ως Twitter…αναπτύσσουμε ένα πιθανοτικό μοντέλο για την εξέλιξη των retweets μέσω ‘μπαγεσιανής’ προσέγγισης, και κάνουμε προβλέψεις χρησιμοποιώντας μόνο παρατηρήσεις όσον αφορά τους χρόνους των retweets και τη τοπική δικτύωση/ δομή αυτών που κάνουν retweet.

Αποκτούμε καλές προβλέψεις και προγνώσεις του τελικού αριθμού των retweets, ακόμη και όταν μόνο παρατηρείται ένα μικρό ποσοστό των πορειών των retweets.  Αυτό σημαίνει καλές προβλέψεις μέσα σε μερικά λεπτά από τη δημοσίευση ενός tweet, και έχει πιθανές εφαρμογές πάνω στην κατανόηση της εξάπλωσης ιδεών, memes ή τάσεων στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και μοντέλων εσόδων τόσο για άτομα που ‘πωλούν tweets’, όσο και για αυτούς που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την απήχησή τους».

Το βασικό σκεπτικό είναι ότι σχεδόν όλα τα μηνύματα στο Twitter έχουν τον ίδιο «κύκλο ζωής», που μπορεί να καταγραφεί σε ειδικό γράφημα. Ο Ζαμάν θέλει να στήσει μία ιστοσελίδα η οποία θα αναλύει tweets σε πραγματικό χρόνο και θα κάνει προβλέψεις όσον αφορά τη δημοφιλία τους. Προς το παρόν έχει στήσει μία σελίδα η οποία καταγράφει και περνάει σε γράφημα τον αριθμό των retweets που λαμβάνουν δημοσιεύσεις χρηστών όπως ο Will.i.am, ο Νιουτ Γκίνγκριτς και η Κιμ Καρντάσιαν. Ο ίδιος αποκαλεί το site του Twouija, λογοπαίγνιο που παραπέμπει στο «τραπεζάκι» Ouija, που υποτίθεται πως χρησιμοποιείται για μεταφυσικούς σκοπούς όπως η επίκληση πνευμάτων και οι προβλέψεις του μέλλοντος.

Οι επιδόσεις του μέχρι τώρα, χωρίς να είναι κακές, έχουν περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, τα σχετικά γραφήματα υποδεικνύουν όντως μία βασική αρχή: ότι μετά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά η πορεία είναι προβλέψιμη- ανεξαρτήτως του αν αυτός που έκανε το tweet είναι κάποιος διάσημος με πολλούς followers ή κάποιος «απλός» χρήστης.

Όσον αφορά τις χρησιμότητες των μοντέλων του, ο Ζαμάν εκτιμά πως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο ίδιο το Twitter, για τη δημιουργία πιο ενδιαφερόντων timelines.

Προτεινόμενα για εσάς