Deloitte: 1 δισ. smartphones θα πωληθούν το 2013

H διαφήμιση μέσω κινητών θα χωριστεί σε δύο κατηγορίες -σε ταμπλέτες (tablets) και «έξυπνα» κινητά-
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 15:26
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Περίπου ένα δισεκατομμύριο «έξυπνα» κινητά θα διατεθούν παγκοσμίως το 2013, σύμφωνα με τη 12η έκδοση των προβλέψεων για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών για το 2013 της Deloitte.

Επίσης, το 2013 η διαφήμιση μέσω κινητών θα χωριστεί σε δύο κατηγορίες -σε ταμπλέτες (tablets) και «έξυπνα» κινητά- σύμφωνα πάντα με την Deloitte, ενώ περισσότεροι από το 90% των κωδικών που επιλέγουν οι χρήστες του Διαδικτύου θα εκτεθούν σε επιθέσεις «hacking» σε δευτερόλεπτα.To 2013 ο κλάδος των smartphones μπορεί δημιουργήσει έσοδα της τάξης των 4,9 δισ. δολαρίων, ενώ η διαφήμιση σε ταμπλέτες έσοδα 3,4 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα ανά μονάδα, ωστόσο, αποκαλύπτουν μια διαφορετική δυναμική, καθώς τα έσοδα από τη διαφήμιση προβλέπονται σε 7 δολάρια ανά ταμπλέτα και 0,60 δολάριο ανά smartphone (συμπεριλαμβανομένων και των διαφημίσεων μέσω εφαρμογών «in-app ads»). Γενικότερα, η «κινητή διαφήμιση» -μια κατηγορία που συμπεριλαμβάνει τις ταμπλέτες, τα smartphones και άλλες συσκευές τηλεφώνων- θα αναπτυχθεί κατά 50% αγγίζοντας τα 9 δισ. δολ. παγκοσμίως.

Επιπλέον, θα παρατηρηθεί απότομη άνοδος της τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution), με το 2013 να είναι το πρώτο έτος που η LTE απευθύνεται σε πολλαπλές αγορές. Η βάση των συνδρομητών θα τριπλασιαστεί σε 200 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το τέλος του έτους και οι συνδρομητές LTE θα εκπροσωπήσουν περίπου 10% των εσόδων όλων των υπηρεσιών.

Παράλληλα, το 2013 θα είναι το έτος κατά το οποίο η τηλεοπτική βιομηχανία θα αρχίσει να προετοιμάζεται για το επόμενο επίπεδο υψηλής ανάλυσης (HD), γνωστό και ως 4Κ, που θα προσφέρει τέσσερις φορές υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με την τωρινή υψηλότερη ανάλυση HD TV. Η ανάπτυξη του 4Κ θα ολοκληρωθεί σε χρόνια: ενδεικτικά, το 2013 συσκευές 4Κ θα είναι για πολύ λίγους χρήστες.

Περίπου 20 συσκευές θα είναι διαθέσιμες για εκείνους που επιθυμούν να δαπανήσουν μεταξύ 15.000 δολάρια και 25.000 δολάρια ανά συσκευή τηλεόρασης.Πάντως, από τις συνολικές πωλήσεις των PCs, των ταμπλετών και των smartphones το 2013, τα PCs θα καλύψουν το 1/5. Ωστόσο, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της κίνησης στο Διαδίκτυο που μετράται σε bits θα συνεχίσει να καλύπτεται από τους παραδοσιακούς προσωπικούς υπολογιστές (desktops και laptops). Και από το συνολικό χρόνο που περνάμε στο σπίτι και στη δουλειά μπροστά στους υπολογιστές, τις ταμπλέτες και τα smartphones, περισσότερο από το 70% θα είναι μπροστά σε ένα PC.

Σε αντίθετη πορεία

Η μετοχή της Apple βούλιαξε τη Δευτέρα σε νέο χαμηλό 12 μηνών την ίδια ώρα που η Google κατέρριπτε νέο ιστορικό υψηλό, γεγονός το οποίο αντανακλά τον αγώνα που δίνει η Wall Street προκειμένου να συμβαδίσει με τις ραγδαίες αλλαγές στην αγορά «έξυπνων» κινητών.

Τα δημοσιεύματα ότι η Apple θα παρουσιάσει νέο «έξυπνο» ρολόι χειρός στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν το αρνητικό κλίμα που έχει «ρίξει» τη μετοχή της, που βρίσκεται σήμερα 40% χαμηλότερα από τα υψηλά της. Αντίθετα, η μετοχή της Google έχει ενισχυθεί 15% από τις αρχές του 2013, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ενθουσιασμένοι ως προς τις προοπτικές της εταιρείας στην αγορά κινητής.

Προτεινόμενα για εσάς