Τα φιλικά βακτήρια του εντέρου βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 11:09
UPD:12:28
SHUTTERSTOCK

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες τα προβιοτικά, τα οποία υπάρχουν κυρίως στο γιαούρτι, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο εγκέφαλος σε ερεθίσματα από το περιβάλλον.

A- A A+

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ απέδειξε ότι το «είμαστε ό,τι τρώμε» είναι πολύ πιο αληθινό από ό,τι μπορεί κανείς να νομίζει.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι βελτιώνοντας τη χλωρίδα του εντέρου με τη βοήθεια προβιοτικών, δηλαδή των φιλικών βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο και επίσης λαμβάνονται μέσω της διατροφής, ενισχύεται σημαντικά η λειτουργία του εγκεφάλου!

Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος παρουσιάζει καλύτερη εικόνα τόσο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των συναισθημάτων.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gastroenterology, τα προβιοτικά, τα οποία υπάρχουν κυρίως στο γιαούρτι, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο εγκέφαλος σε ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο έντερο – γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο το άγχος και άλλα συναισθήματα προκαλούν προβλήματα στο γαστρεντερικό. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε επίσης ότι αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, κάτι που μέχρι πρότινος είχε αποδειχθεί μόνο από μελέτες σε ζώα.

«Ακούμε συχνά ασθενείς να παραπονούνται ότι αισθάνονται θλίψη και αναστάτωση όταν έχουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας και άλλων προβλημάτων του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον εγκέφαλο και το έντερο είναι αμφίδρομη», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η δρ Kirsten Tillisch, επίτιμος καθηγήτρια Ιατρικής στο UCLA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική για τις μελλοντικές έρευνες και φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για καλύτερες διατροφικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή