Μικρότερο εγκέφαλο έχουν όσοι υποφέρουν από ημικρανίες και κατάθλιψη μαζί

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 09:17
UPD:17:35
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Άμεση σχέση με το μέγεθος του εγκεφάλου φαίνεται ότι έχουν οι ημικρανίες και η κατάθλιψη όταν εμφανίζονται μαζί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με ιστορικό κατάθλιψης και ημικρανιών ίσως έχουν μικρότερο όγκο εγκεφαλικού ιστού από ό,τι τα άτομα που έχουν εμφανίσει το ένα από αυτά τα προβλήματα ή και κανένα.

Στη μελέτη, που είχε διάρκεια δεκαετιών, συμμετείχαν 4.296 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 51 χρόνια. Στο αρχικό στάδιο, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για ημικρανίες, ενώ τα τελευταία χρόνια, όταν η μέση ηλικία τους είχε φτάσει τα 76 χρόνια, υπεβλήθησαν σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είχαν περάσει κατάθλιψη.

Επίσης, έκαναν μαγνητικές εγκεφάλου, προκειμένου να υπολογιστεί με ακρίβεια το μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Όπως προέκυψε, οι 2.753 δεν παρουσίαζαν κανένα από αυτά τα προβλήματα, ενώ εκείνοι που υπέφεραν και από τα δύο ήταν μόλις 37. Αυτοί παρουσίαζαν και τον μικρότερο όγκο εγκεφαλικού ιστού, ο οποίος ήταν μικρότερος κατά 19,2 ml σε σχέση με τον εγκεφαλικό ιστό των ατόμων που δεν υπέφεραν από κατάθλιψη ή ημικρανίες.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι ασθενείς έκαναν MRI μόνο μία φορά, γι’ αυτό και δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι η κατάθλιψη και οι ημικρανίες προκαλούν ατροφία του εγκεφάλου. «Στις επόμενες μελέτες πρέπει να εντοπιστεί η ηλικία κατά την οποία οι ασθενείς εμφανίζουν τόσο κατάθλιψη όσο και ημικρανίες, προκειμένου να μετρήσουμε τις αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου τους και να διαπιστώσουμε ποιό από τα δύο προβλήματα εμφανίζεται πρώτο», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο βασικός της συντάκτης, δρ Larus S. Gudmundsson, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Neurology.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή