Οι μικρές διαδηλώσεις στο επίκεντρο συνάντησης Ν. Δένδια με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 10:50
UPD:11:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ Γ. ΠΛΕΓΑΣ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

A- A A+

Το θέμα της οριοθέτησης των μικρών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας θα συζητηθεί μεταξύ άλλων σε συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 12:00 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα ζητήσει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι λόγω μικρών διαδηλώσεων. Στόχος του είναι το μέτρο αυτό να τίθεται σε ισχύ ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται από κυκλοφοριακά προβλήματα οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί επίσης το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Η πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής των μικρών διαδηλώσεων, αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αυτή τη φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.  

«Έστω και τώρα -με μεγάλη καθυστέρηση- πρέπει να αλλάξει κάτι», συμπληρώνει και τονίζει: «Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για πρωτοβουλίες και μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε μια εποχή όπου η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο».

«Η ύφεση έχει δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται από την άγρια λιτότητα και οι εντάσεις αυξάνονται καθημερινά», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημειώνει ότι η θέσπιση κανόνων για τις διαδηλώσεις, με βάση και τις προτάσεις του, είναι ένα απαραίτητο βήμα. «Κι ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν πράξη», συνεχίζει.

Τέλος ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι το ΕΒΕΑ έχει αναδείξει από το 2006 την ανάγκη ενός νέου, ορθολογικού πλαισίου για τις μικρές διαδηλώσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά στην Αθήνα και παραθέτει δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων:

  • Πρώτον, η υποχρέωση κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας.
  • Δεύτερον, κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του, να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης.
  • Τρίτον, όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μια λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο. Από την πρόταση αυτή εξαιρούνται βεβαίως οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, καθώς και οι πορείες της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή