Πιο ευάλωτες στο εγκεφαλικό όσες πάσχουν από κατάθλιψη

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 11:49
UPD:11:49
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, οι γυναίκες που έχουν μόλις περάσει τη μέση ηλικία διατρέχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τις υπόλοιπες να υποστούν  εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανόν οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις στην κατάθλιψη έχουν έντονο αντίκτυπο στα αιμοφόρα αγγεία.

Η έρευνα είναι η πρώτη που ασχολείται σοβαρά με τη σχέση της κατάθλιψης με το εγκεφαλικό σε τέτοια έκταση και ειδικά σε γυναίκες που έχουν μόλις περάσει τη μέση ηλικία ή έχουν αρχίσει να την πλησιάζουν.

«Όταν έχουν γυναίκες ασθενείς, οι γιατροί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να αναγνωρίζουν τη σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χαμηλή πνευματική υγεία και οι επιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στον οργανισμό», είπε η δρ Caroline Jackson, καθηγήτρια επιδημιολογίας και βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης .

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 γυναικών, ηλικίας από 47 έως 52 ετών. Σύμφωνα με τη δρ Jackson, μπορεί να μην υπάρχουν παρόμοιες μέθοδοι για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης, όμως το γεγονός ότι πλέον μπορεί εύκολα να μπει σε κάποια κατηγορία, ανάλογα με την έντασή της, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή